Srijeda, 24 travnja, 2024

Mobilni i pametni telefoni opasni po zdravlje

Preporučeno

Dokazi o rizicima po zdravlje od bežičnih tehnologija i elektromagnetnih talasa povećani su od 2007. godine, navedeno je u novom izveštaju radne grupe BI (BioInitiative), koju čini 29 naučnika iz 10 zemalja.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Stručnjaci su došli do tog zaključka na osnovu analize 1.800 novih naučnih istraživanja, preneli su francuski mediji. Radna grupa je istakla posebnu opasnost po korisnike mobilnih telefona, buduće roditelje, malu djecu i trudnice.

Naučnici su, između ostalog, naveli povezanost dejstva elektromagnetnih talasa i pojave tumora, kao i negativan uticaj zračenja mobilnih telefona na spermu deformacijom spermatozoida, što može da izazove zdravstvene poremećaje kod novorođenčeta.

Kod fetusa i novorođenčeta, izlaganje elektromagnetnim talasima i bežičnim tehnologijama može da poveća opasnost od hiperaktivnosti, kao i poremećaje u učenju i ponašanju u školi. Na kraju, u izveštaju se ne isključuje mogućnost da ti talasi utiču na razvoj autizma.

U zaključcima izveštaja BI 2012 se zato traži da se opšteprihvaćeni standardi vezani za izloženost elektromagnetnim talasima brzo preispitaju i da se u budućnosti odnose na manju dozvoljenu izloženost tim talasima, kao i da se sprovode akcije prevencije radi zaštite pre svega najosetljivijeg dela stanovništva, beba koje treba da se rode, novorođenčadi i djece.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas