Subota, 10 lipnja, 2023

Mobilni i pametni telefoni opasni po zdravlje

Nemojte propustiti

Dokazi o rizicima po zdravlje od bežičnih tehnologija i elektromagnetnih talasa povećani su od 2007. godine, navedeno je u novom izveštaju radne grupe BI (BioInitiative), koju čini 29 naučnika iz 10 zemalja.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Stručnjaci su došli do tog zaključka na osnovu analize 1.800 novih naučnih istraživanja, preneli su francuski mediji. Radna grupa je istakla posebnu opasnost po korisnike mobilnih telefona, buduće roditelje, malu djecu i trudnice.

Naučnici su, između ostalog, naveli povezanost dejstva elektromagnetnih talasa i pojave tumora, kao i negativan uticaj zračenja mobilnih telefona na spermu deformacijom spermatozoida, što može da izazove zdravstvene poremećaje kod novorođenčeta.

Kod fetusa i novorođenčeta, izlaganje elektromagnetnim talasima i bežičnim tehnologijama može da poveća opasnost od hiperaktivnosti, kao i poremećaje u učenju i ponašanju u školi. Na kraju, u izveštaju se ne isključuje mogućnost da ti talasi utiču na razvoj autizma.

U zaključcima izveštaja BI 2012 se zato traži da se opšteprihvaćeni standardi vezani za izloženost elektromagnetnim talasima brzo preispitaju i da se u budućnosti odnose na manju dozvoljenu izloženost tim talasima, kao i da se sprovode akcije prevencije radi zaštite pre svega najosetljivijeg dela stanovništva, beba koje treba da se rode, novorođenčadi i djece.

(Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo