Subota, 20 srpnja, 2024

Najnovije upozorenje naučnika: Do 2080. će izumrijeti skoro sve biljne i životinjske vrste

Preporučeno

Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti u ovome stoljeću ako vlade ne budu brzo djelovale kako bi smanjile rastuće emisije plinova s učinkom staklenika, izjavili su naučnici nakon proučavanja 50.000 vrsta diljem svijeta.

zemlja1Naučnici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije izjavili su da su biljke, vodozemci i gmazovi najosjetljiviji na porast globalne temperature i promjene padavina.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Oko 57 posto biljaka i 34 posto životinjskih vrsta vjerojatno će izgubiti više od pola područja s klimom koja im odgovara do otprilike 2080. ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije stakleničkih plinova iz elektrana, tvornica i vozila, napisali su naučnici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazoni i Srednjoj Americi.

Upravo se čita:  Uz mnogo zamjerki na dokument: Dom naroda PSBiH usvojio Budžet BiH za 2024.

“Klimatske promjene će jako smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke”, rekla je Rachel Warren sa Univerziteta East Anglia u Engleskoj.

Međutim, naučnici su rekli da bi vlade mogle smanjiti projicirani gubitak staništa za 60 posto ako globalne emisije plinova s učinkom staklenika dostignu vrhunac do 2016. i nakon toga krenu padati. Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 posto.

Upravo se čita:  Traži se hitna reakcija Ministarstva zdravstva FBiH: Sankcionirati neodgovorne roditelje

(Jutarnji.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas