Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Najpopularniji gradovi za život na Balkanu

Preporučeno

Svako ko je ikad posjetio Balkan zna da je u pitanju centar dobrog provoda, netaknute prirode, najukusnije hrane, domovina najljepšim ženama i mjesto koje odiše autentičnošću, a njegovi stanovnici uprkos burnoj istoriji nikad nisu izgubili smisao za humor i gostoprimstvo.

Predstavljamo vam listu gradova na Balkanu koji su izglasani kao najbolji za život, i u koje stranci poslednjih odlučuju da se presele sve češće.

Ako i ti uskoro planiraš selidbu nađi nekretnine, nekretnine u Beogradu, Sarajevu ili nekom od ostalih gradova sa naše liste.

#1 Beograd, Srbija

Čuven je u Evropi i svijetu po noćnom provodu i klabingu, ali Beograd ima da ponudi mnogo više od toga.

Beograd ima burnu istoriju koja mu je omogućila da danas može da se pohvali mnogobrojnim muzejima, tvrđavom i raznim zanimljivim lokalitetima koji se nalaze u njegovoj blizini, užem i širem centru.

Odiše savremenim stilom života, ali nije izgubio svoj boemski šarm zbog kog je bio inspiracija mnogim slikarima, piscima i drugim umjetnicima kroz svoju istoriju.

Iako višemilionski grad, Beograd još uvijek nije postao betonska džungla, te se mogu pronaći oaze mira i čistog vazduha. Najpopularnije su Savsko jezero i Ada Ciganlija, Košutnjak, Zvezdarska šuma, Gardoš i Kej oslobođenja u Zemunu, kao i Kosmaj i Avala do kojih se lako može doći kolima ili nekim od mnogih prigradskih prevoza koji prolaze u podnožju obe ove planine.

Beograd ima naselja za život po svačijem ukusu. Od ušuškanijih dijelova grada poput Zvezdare i Banovog Brda, preko luksuznih novoizgrađenih naselja, do urbanih opština Stari grad i Vračar koje će vam omogućiti da više nikad ne propustite ni jedno dešavanje.

#2 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Kao i Beograd, Sarajevo je grad veoma primamljiv turistima zbog svoje izuzetne istorije. U pitanju je destinacija na kojoj svaki kutak nosi neko specifično obilježje. Krasi ga autentični gradski centar koji čuva tajne prošlih vremena, a takođe je i centar studentskog života u BiH.

Mentalitet Sarajlija je tek priča za sebe, nema boljih i toplijih domaćina od niih.

Idealno je mjesto da se u toplijim mjesecima uputite u pješačku turu jer nudi mnogobrojne do okolnih mjesta poput Travnika i Jajca, obilazak bosanskih piramida, obilazak Mostara i drugih interesantnih mjesta koja se nalaze blizu.

Uz sve to postoji i mnoštvo zanimljivih tura unutar samog grada, gdje se mogu obići istorijski bitna mjesta i muzeji, uglavnom vezani za Prvi svjetski rat i Sarajevski atentat. Tu su takođe i mnogobrojni festivali i kulturne manifestacije poput Baščaršijskih noći, Sarajevskog filmskog festivala i drugih.

Još jedan veliki plus koji čini Sarajevo veoma atraktivnim jeste blizina Jahorine i drugih olimpijskih planina.

Sarajevo je okruženo planinama i potrebno je pola sata od centra grada da se stigne do njih. Ako uživate u skijanju ili istraživanju planina i planinskom vazduhu, ovo je odličan grad za vas. Zimi se ne smije propustiti ni Božićna tura koja otkriva najljepša i najbajkovitija mjesta u Sarajevu.

Ako uživate u nešto sporijem ritmu koji nije stresan, ne volite gužvu i preferirate ispijanje domaće kafe na gradskom trgu u kaldrmi i nezaobilazni ratluk, kao i gurmanluke poput ćevapa, bureka i pita – Sarajevo je grad za vas!

 

#3 Solun, Grčka

Solun je mjesto za život za sve one koji žude za tim da se bude na moru tokom cijele godine, a da istovremeno žive u razvijenom urbanijem gradu.

Smatra se kulturnom prijestonicom Grčke i u njemu se nalazi čuveni Aristotelov univerzitet – najveći u Grčkoj. Obuhvata mnoge, ne samo lokalne, već i međunarodne studentske zajednice, kreativne projekte i univerzitetske programe.

Imao je kao i većina velikih balkanskih gradova burnu istoriju i više puta je rušen i ponovo zidan, jer je bio deo Rimskog, Vizantijskog, a zatim i Osmnskog carstva. Uprkos svemu uspio je da očuva svoje prirodne, kulturne i istorijske ljepote i tajne.

Danas osim za kupanje i uživanje u moru, nudi mnogo dobrih prilika i za degustaciju dobre hrane i šoping, a čitaoci Guardiana rekli su za njega i još neke balkanske gradove da su najbolja destinacija za vikend odmor.

#4 Sofija, Bugarska

Sofija je druga najstarija prijestonica u Evropi.

Život u ovom gradu je jednostavan i prijatan. Broj stanovnika u Sofiji sličan je kao u Beogradu. Nalazi se u zapadnom dijelu zemlje i okružena je planinama Ljuljin, Vitoša i Starom planinom, na kojima ljubitelji zimskih sportova mogu uživati.

Bugarska prijestonica ima metro koji mnogo olakšava kretanje po gradu, ali nije ga bilo jednostavno izgraditi jer Sofija, kao i mnogi drugi Balkanski gradovi, počiva na ostacima starih rimskih i trajanskih gradova, koji predstavljaju dio kulturne baštine i morali su biti sačuvani.

Ta prepreka na kraju je dala dodatni šarm Sofiji jer su sada nalazišta integralni dio metro stanica i posjetioci ih mogu dok čekaju prevoz vidjeti, pročitati informacije i naučiti nešto novo – u samom centru grada su tako na primjer izloženi predmeti Tračanske i Rimske kulture u sklopu stanice.

Sofija se takođe može pohvaliti mnoštvom parkova u kojima se kada je lijepo vrijeme može vidjeti veliki broj ljudi koji piju kafu, šetaju se, igraju sa djecom i kućnim ljubimcima, a važi i za jedan od najpovoljnijih gradova, te se mnogi odlučuju za putovanje u ovaj grad.

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i dobili želju da posjetite neke od najljepših balkanskih gradova, a ko zna, možda i da razmotrite preseljenje u neki od njih.

Izdvajamo

Izdvajamo

U “grad milionera” u BiH sletjelo 17 njemačkih bogataša

U živopisnim Živinicama, gradu gdje svaki pedeseti stanovnik miriše na milione, ovih dana je odigran skup kakav se ne...

Još vijesti za vas