Petak, 9 lipnja, 2023

Naplaćuju uklanjanje ledenica sa zgrada koje ne održavaju

Nemojte propustiti

Stanari zgrada koji iz nekih razloga nemaju upravitelja, mogu angažirati bilo koju upraviteljsku firmu za skidanje ledenica, ali to moraju platiti od 10 do 117 KM po satu.

ledenice ss20Koriste korpu

Adnan Ahmetspahić, rukovodilac realizacije i građenja u firmi “Hetig”, pojašnjava da uz naplatu uklanjaju ledenice i s objekata koje ne održavaju. Ako rade ručno, naplaćuju oko 30 KM, a ako koriste i korpu, sat rada košta 117 KM.

Upravo se čita:  "Nevidljivi" ljudi ne mogu ni kod ljekara

Iste poslove u “Tip-topu” obavljaju za 10, odnosno 60 maraka. U “Epismontu” ručno skidanje ledenica, također, košta 10 KM, dok cijena uz korištenje korpi zavisi od toga koliko će im u preduzeću “Park” naplatiti unajmljivanje.

Za razliku od ostalih, upravitelji “Oki” i “Eko-ing” uklanjaju ledenice samo sa zgrada koje održavaju.

– Mi smo uvijek u stanju pripravnosti, a obavijestili smo predstavnike etažnih vlasnika da nas informiraju o eventualnoj pojavi ledenica, tako da čekamo na intervencije – kaže Ahmetspahić.

Upravo se čita:  Ugledni bh. meteorolog ponovo ima loše vijesti: Nažalost, stabilizacije vremena i dalje nema... Ni juni mi sa ovog stajališta ne ulijeva neku nadu

ismet tucak

I komandant Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Ismet Tucak naglašava da su oni u službi građana i da prema raspoloživim kapacitetima pomažu kad god mogu, vodeći računa o tome da ne ugrožavaju protivpožarnu zaštitu u Kantonu.

Vanredne situacije

– Upravitelji i vlasnici stambenih zgrada i kuća dužni su čistiti snijeg ispred svojih objekata i ledenice s krovova. Međutim, u slučaju elementarnih nepogoda, saobraćajnih udesa i drugih vanrednih situacija, mi izlazimo da pomognemo – ističe Tucak.

Upravo se čita:  Žena iz BiH nasjela na prevaru, 2.500 eura poslala lažnom američkom vojnik

Zovu policiju

Iako ledenice na pojedinim zgradama predstavljaju opasnost za prolaznike, nadležni ne mogu ništa poduzeti zbog parkiranih automobila ispred zgrada.

Iz “Hetiga” navode da postavljaju i obavještenja građanima da sklone vozila zbog neposredne opasnosti. Međutim, ukoliko se situacija ne promijeni, pozovu policiju da im pomogne u rješavanju problema.

(Dnevni avaz)

Pročitajte još

Izdvajamo

Stiglo pojašnjenje smanjenja ograničenja brzine na glavnoj cesti u Sarajevu: Gdje će se voziti 30 km/h, a gdje 50 km/h

Veliku buru u javnosti izazvala je najava Vlade KS da će smanjiti ograničenje brzine u Sarajevu. Ministar saobraćaja Adnan Šteta...

Možda vas zanima i ovo