Srijeda, 24 travnja, 2024

Naplaćuju uklanjanje ledenica sa zgrada koje ne održavaju

Preporučeno

Stanari zgrada koji iz nekih razloga nemaju upravitelja, mogu angažirati bilo koju upraviteljsku firmu za skidanje ledenica, ali to moraju platiti od 10 do 117 KM po satu.

ledenice ss20Koriste korpu

Adnan Ahmetspahić, rukovodilac realizacije i građenja u firmi “Hetig”, pojašnjava da uz naplatu uklanjaju ledenice i s objekata koje ne održavaju. Ako rade ručno, naplaćuju oko 30 KM, a ako koriste i korpu, sat rada košta 117 KM.

Upravo se čita:  Oružanim snagama BiH nedostaje 1.500 profesionalnih vojnika

Iste poslove u “Tip-topu” obavljaju za 10, odnosno 60 maraka. U “Epismontu” ručno skidanje ledenica, također, košta 10 KM, dok cijena uz korištenje korpi zavisi od toga koliko će im u preduzeću “Park” naplatiti unajmljivanje.

Za razliku od ostalih, upravitelji “Oki” i “Eko-ing” uklanjaju ledenice samo sa zgrada koje održavaju.

– Mi smo uvijek u stanju pripravnosti, a obavijestili smo predstavnike etažnih vlasnika da nas informiraju o eventualnoj pojavi ledenica, tako da čekamo na intervencije – kaže Ahmetspahić.

Upravo se čita:  Prognoza nije obećavajuća: “Zima” u aprilu će potrajati, evo kada stiže stabilizacija

ismet tucak

I komandant Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Ismet Tucak naglašava da su oni u službi građana i da prema raspoloživim kapacitetima pomažu kad god mogu, vodeći računa o tome da ne ugrožavaju protivpožarnu zaštitu u Kantonu.

Vanredne situacije

– Upravitelji i vlasnici stambenih zgrada i kuća dužni su čistiti snijeg ispred svojih objekata i ledenice s krovova. Međutim, u slučaju elementarnih nepogoda, saobraćajnih udesa i drugih vanrednih situacija, mi izlazimo da pomognemo – ističe Tucak.

Upravo se čita:  Sutra dženaza Midhatu Dedoviću koji je nestao u novembru prošle godine

Zovu policiju

Iako ledenice na pojedinim zgradama predstavljaju opasnost za prolaznike, nadležni ne mogu ništa poduzeti zbog parkiranih automobila ispred zgrada.

Iz “Hetiga” navode da postavljaju i obavještenja građanima da sklone vozila zbog neposredne opasnosti. Međutim, ukoliko se situacija ne promijeni, pozovu policiju da im pomogne u rješavanju problema.

(Dnevni avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas