Subota, 20 srpnja, 2024

NASA otkrila tri planeta koja bi mogla biti nastanjena

Preporučeno

Američka svemirska agencija NASA otkrila je tri planeta izvan našeg Sunčeva sustava, koje su do sada najbolji kandidati za održavanje života, tvrde naučnici.

Foto: Ilustarcija
Foto: Ilustarcija

NASA-ina misija otkrila je dva nova planetarna sustava, koja uključuju tri super planeta veličine Zemlje koja se mogu nastaniti. Njihova površinska temperatura mogla bi biti pogodna za sadržavanje vode.

Dva nedavno otkrivena sustava poznati su kao Kepler-62 i Kepler-69. Kepler-62 ima pet planeta, a Kepler-69 ima dva. Od tih sedam planeta, dva se smatraju naseljivima, dok bi treći mogao biti za održavanje života. Oni su poznati kao Kepler-62e, Kepler-62f i Kepler-69c.

Kepler-62e je 60 posto veći od Zemlje, a kruži oko zvijezde svakih 122 dana koja je manja i hladnija od našeg Sunca. Kepler-62f je samo 40 posto veći od Zemlje, a vjerojatno je stjenovitog sastava. Kepler-69c je 70 posto veći od Zemlje i ima orbitu oko zvijezde slične našemu Suncu. Njegov sastav je nepoznat, a znanstvenici misle da bi mogao biti sličan Veneri.

Naučnici ne znaju postoji li život na novootkrivenim planetima, ali su sigurni da smo bliži pronalasku svijeta sličnog Zemlji.

Zemlja sve manje izgleda kao posebno mjesto, a sve je više planeta koji joj nalikuju, rekao je naučnik Tomas Barclay.

Dva planeta, koja su opisana u časopisu Science, udaljena su oko 1.200 svjetlosnih godina, a treći je udaljen 2.700 svjetlosnih godina.
(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas