Srijeda, 17 srpnja, 2024

NATO se bavio BiH: Šta o nama misle u Briselu

Preporučeno

U samom izvještaju jedno poglavlje je posvećeno isključivo odnosima sa Bosnom i Hercegovinom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pripremio redovni godišnji izvještaj o djelovanju ovog vojnog saveza. U više navrata u izvještaju se spominje i Bosna i Hercegovina, zajedno sa drugim državama partnerima koje nisu članice Alijanse, kao jedna od zemalja za koju je NATO pripremio program izgradnje kapaciteta, s ciljem jačanja odbrambenih snaga.

U samom izvještaju jedno poglavlje je posvećeno isključivo odnosima sa BiH, prema pisanju Oslobođenja.

“Bosna i Hercegovina i NATO imaju dugotrajno partnerstvo koje karakteriše obostrano korisna i široka saradnja. Tokom godina, NATO je podržavao zemlju kroz razne partnerske alate za promovisanje reforme sektora odbrane i srodne bezbjednosti, kao i dobrog upravljanja. NATO-ov proces planiranja i revizije, Inicijativa za izgradnju integriteta i Program za unapređenje obrazovanja u oblasti odbrane ključni su među NATO-ovim inicijativama za saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

Na samitu u Madridu 2022., saveznici su podržali set prilagođenih mjera podrške. To uključuje praktičnu podršku za jačanje otpornosti i sposobnosti Bosne i Hercegovine da se suprotstavi potencijalnim zloćudnim utjecajima u svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi. Ovo je rezultiralo prvim ikad paketom za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu; paket uključuje 12 oblasti saradnje uključujući upravljanje krizama, sajber odbranu i borbu protiv terorizma”, navodi se u izvještaju.

Upravo se čita:  Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet, na potezu Dom naroda

U dijelu izvještaja koji govori o saradnji sa regionom Zapadnog Balkana, Stoltenberg spominje i posjetu BiH, Srbiji i Kosovu. S tim u vezi dotakao se i djelovanja NATO štaba u našoj državi.

“NATO štab u Sarajevu od 2004. godine pruža savjete i pomoć vlastima Bosne i Hercegovine u provođenju reformi sektora odbrane i sigurnosti. Također pruža logističku i drugu podršku operaciji EUFOR Althea pod vodstvom Evropske unije u okviru aranžmana Berlin Plus. Kako se angažman NATO-a u Bosni i Hercegovini nastavio širiti 2023. godine – uključujući i kroz odobrenje paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta – NATO štab u Sarajevu je udvostručio svoje napore u podršci Ministarstvu odbrane, Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Ministarstvu sigurnosti, pružajući savjetodavnu pomoć o nizu reformskih aktivnosti”, dodaje se u izvještaju.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Također, u izvještaju se podsjeća da je, što se tiče BiH, donesena i odluka o proširenju saradnje kroz slanje redovnog Programa reformi iz BiH u sjedište NATO-a, bez prejudiciranja neke buduće odluke o punopravnom članstvu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas