Srijeda, 28 veljače, 2024

Ni dana neće provesti u zatvoru: Vozio pijan i usmrtio oca djevojčice

Preporučeno

Osuđen je na minimalnu propisanu kaznu od godinu dana zatvora, iako je nesreću izazvao pijan, vozeći Mercedes nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, uz prelazak u lijevu traku...

Đorđe Rodić (25) iz Drvara, koji je pravosnažno osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov sugrađanin Luka Matić (37), ni dana neće provesti u zatvoru budući da je Kantonalni sud u Livnu prihvatio zahtjev da mu kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom!

– Obavještavamo vas da je podnesen zahtjev za zamjenu zatvorske kazne za novčanu. Zahtjevu je udovoljeno i 13. novembra je donesena presuda kojom se mijenja kazna zatvora novčanom kaznom u iznosu od 36.500 maraka. Po pravosnažnosti presude optuženi će se pozvati na plaćanje kazne – navodi Kantonalni sud u Livnu u odgovoru ATV-u.

Upravo se čita:  Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Rodić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa kantonalnim tužiocem Mladenom Stojanovićem, proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 336. stav 2), odnosno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Luka Matić.

Osuđen je na minimalnu propisanu kaznu od godinu dana zatvora, iako je nesreću izazvao pijan, vozeći Mercedes nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, uz prelazak u lijevu traku… Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom ”B” kategorije u trajanju od dvije godine.

Upravo se čita:  Mulo (88) osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Sabrije Fazlovića

Tragedija se dogodila 20. avgusta prošle godine oko 15.20 sati u ulici Jove Kecmana u Drvaru. Kobnog dana Matić je završio s poslom, sjeo u Passat i krenuo kući svojoj supruzi i maloljetnoj kćerki. Tek što se uključio na put, iz suprotnog pravca je naišao Mercedes, kojim je upravao pijani Rodić, i zakucao se u Matićev Passat.

U stravičnom sudaru Matić je zadobio višestruke povrede i prelome po cijelom tijelu. Dva mjeseca je, poput biljke, proveo na liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Preživio je dvije kliničke smrti, ali je od zadobijenih povreda podlegao 20. oktobra 2022. godine.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas