Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Oglasio se i Europol: Akcija targetirala grupu predvođenu bh. državljaninom

Autor:N1

Nemojte propustiti

Snage koje su učestvovale u operaciji uključuju agencije iz Austrije, Belgije, BiH, Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, Slovenije, i Sjedinjenih Država.

Ukupno 37 članova kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana, predvođene državljaninom BiH, uhapšeno je u međunarodnoj operaciji koju je koordinirao Europol, objavljeno je danas iz centrale europske policije. Targetirana kriminalna grupa bavila se krijumčarenjem droge i vatrenog oružja, a ocijenjena je kao “nasilna” i “moćna” kriminalna ćelija.

Kako je izvijestio Europol, akcija je provedena istovremeno u Hrvatskoj, BiH, Nizozemskoj, Italiji, Begiji i Njemačkoj 24. maja, s kordinacijom iz ureda u Zagrebu uz podršku službenika Europola na terenu.

Podsjećamo, ranije je objavljeno da je u sklopu akcije u BiH uhapšeno pet osoba, a informacija je kasnije potvrđena iz nadležnih institucija.

Upravo se čita:  Oglasila se majka Uroša Blažića "Moj sin je onog dana, kada je pucao u djecu i nevine ljude, ubio i mene. Zakopao me živu"

U akciji je uhapšen i vođa grupe, bh. državljanin kojeg Europol ocijenjuje kao “visokovrijedna meta”, a koji trenutno služi kaznu od četiri godine zatvora u Italiji.

Radi se o Dini Muzaferoviću zvanu Cezar, porijeklom iz Velike Kladuše, a koji je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju.

Europol je potvrdio kako je Muzaferović, ne navodeći njegovo ime, nastavio orkestrirati kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije, te da se vjeruje kako je s tog mjesta redovno izdavao naredbe i upute svojim podređenima u vezi s trgovinom drogom i vatrenim oružjem.

“Prostori koji su pretraženi tokom dana uključuju zatvorsku ćeliju u Belgiji, garažu u Nizozemskoj u kojoj se skrivao kokain, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i BiH u kojima se čuvala droga, vatreno oružje i eksploziv.

Upravo se čita:  Izet Grahović je prije likvidacije Asmira Halilagića, ubice svoga brata ostavio poruku na Facebooku: Dušmanima ću duplo da vratim

Tokom akcije policijske snage pronašle su između ostalog još i 148 hiljada eura u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, više od 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, 3 kilograma amfetamina, 7 kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša, kao i lažni lični dokumenti.

Snage koje su učestvovale u operaciji uključuju agencije iz Austrije, Belgije, BiH, Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, Slovenije, i Sjedinjenih Država.

Operativna radna grupa ‘Balkanski kartel’

Europol je potvrdio i kako ova međunarodna akcija prati složenu istragu koju vodi Ravnateljstvo policije Republike Hrvatske u okviru Operativne grupe ‘Balkanski kartel’.

Razvoj obavještajnih podataka koji je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata koje su koristili kriminalci – Encrochat, Sky ECC i ANOM – otkrio je prevalenciju balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom miljeu.

Upravo se čita:  Određen jednomjesečni pritvor Izetu Grahoviću koji je ubio Asmira Halilagića

Kako bi odgovorio na ovu prijetnju, Europol je uspostavio Operativnu radnu skupinu Balkanski kartel, koja okuplja istražitelje iz cijele Europe i svijeta kako bi učinkovito ciljali na prijetnju koja dolazi iz ove regije.

Osim rušenja ove mreže, rad koji je obavljen u okviru ove Operativne radne grupe nedavno je doveo do razbijanja najveće organizacije za krijumčarenje droge u regiji Balkana u Srbiji.

Daljnji rezultati se očekuju kako se nastavi rad Operativne radne grupe.

Pročitajte još

Izdvajamo

Vlasnica frizerskog salona u očaju, nudi platu skoro 2.400 KM: “Ne mogu naći radnicu, radim 12 sati dnevno”

Dok ne dođu bolji dani, vlasnica će nastaviti raditi i 12 sati dnevno S nestašicom radnika u Hrvatskoj sve se...

Možda vas zanima i ovo