Subota, 20 srpnja, 2024

Ono što možda niste znali o jagodama: Bogate su vitaminom C, pročišćavaju krv…

Preporučeno

Zbog svoje jake crvene boje i srcolikog oblika jagoda je bila simbol Venere, boginje ljubavi. Postoje vjerovanja kako je jagoda afrodizijak, a legenda govori, ako dvostruku jagodu podijelite na pola i pojedete sa osobom suprotnog spola, kako ćete se smrtno zaljubiti jedno u drugo.

jagodeJagode sadrže vitamin C i A, vlakna, folnu kiselinu, željezo i bioflavon, a to su sve tvari koje djeluju antikancerogeno. To je jedino voće koje ima sjemenke izvana, a ne skrivene u mesu voća. U prosjeku, jedna jagoda ima oko 200 sjemenki. Jagode treba prati i odstraniti sa njih lisnati vrh, neposredno prije jela, jer pranjem i rezanjem uzrokujemo gubitak vitamina i vlage.

Jagode su dobar lijek protiv probavnih smetnji, a list i korijen jagode se koristi kao lijek protiv kostobolje. Svježe ubrane jagode mogu poslužiti i za ublažavanje posljedica opeklina na koži.

Tu treba spomenuti da vitamin C (askorbinska kiselina) osim što smanjuje loše posljedice cigaretnog dima i jača obrambenu sposobnost organizma protiv zaraze, pomaže u borbi protiv stresa, jer potiče sintezu nekih hormona (steroida). Zapamtite, stres i celulit su kolinearni. Iz toga je vidljivo kako je suplementiranje prehrane s vitaminom C izuzetno potrebno.

Osim što ćete prehranu suplementirati kvalitetnim odabirom vitamina i minerala predlažemo vam da iskoristite i prirodne izvore vitamina C kao npr. jagoda koje su posljednjih dana preplavile naše tržnice.

Ako još niste upoznali ljekovito lice jagode (pogotovo šumske jagode) učinite to sada:

jagoda smanjuje proljetni umor,
ubrzava cirkulaciju,pročiščava i pomlađuje jetru,
liječi “lijena” crijeva,
ublažava infekcije grla i urinarnog trakta,
pojačava izlučivanje mokraće,
čisti krv i detoksicira organizam,
pomaže u borbi s celulitom
(Bh-index)

 

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas