Subota, 20 travnja, 2024

Opasan virus koji može uzrokovati upalu živčanog sistema pronađen kod tri pacijenta: Ovo su simptomi

Autor:Net.hr

Preporučeno

Dužnosnici javnog zdravstva kažu da je rizik nizak, ali su pozvali šetače da poduzmu mjere opreza i potraže liječničku pomoć ako se razbole nakon ugriza

Smrtonosna infekcija koja se širi ugrizom krpelja prvi je put otkrivena u nekoliko dijelova zemlje, upozorili su zdravstveni dužnosnici, piše Daily Mail.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) potvrdila je tri slučaja virusa krpeljnog encefalitisa (TBEV) kod pacijenata u Yorkshireu, Norfolku i na granici Hampshirea i Dorseta. Daljnji testovi na krpeljima diljem zemlje otkrili su da je bolest koja je dosad bila uobičajena u dijelovima Europe i Azije sada široko rasprostranjena u Ujedinjenom Kraljevstvu, a stručnjaci upozoravaju da je ‘malo vjerojatno da će TBEV nestati‘.

Uspostavljen je program nadzora, a od NHS-a je zatraženo da uzorke iz sumnjivih slučajeva pošalje UKHSA-i.

Dužnosnici javnog zdravstva kažu da je rizik nizak, ali su pozvali šetače da poduzmu mjere opreza i potraže liječničku pomoć ako se razbole nakon ugriza, navodi Net.hr

Dr. Helen Callaby iz UKSA rekla je: “Iako je rizik za opću javnost vrlo nizak, važno je da ljudi poduzmu mjere opreza kako bi se zaštitili od uboda krpelja, poput prekrivanja gležnjeva i nogu, nanošenja repelenata protiv insekata i pregledavanja odjeće i svog tijela od krpelja, osobito kada posjećujete područja s visokom travom kao što su šume, močvare i parkovi.”

Virus obično uzrokuje blage simptome slične gripi, ali može dovesti do ozbiljne infekcije centralnog živčanog sistema, poput meningitisa ili encefalitisa. Ozbiljniji slučajevi mogu uključivati visoku temperaturu s glavoboljom, ukočenost vrata, zbunjenost ili smanjenu svijest.

Krpelji su sve češći u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, uglavnom zbog povećanja broja jelena. Žive u grmlju i prijanjaju se za ljude kada hodaju kroz visoku travu. Smatra se da su zaraženi krpelji mogli stići u Ujedinjeno Kraljevstvo preko ptica selica.

Naučnici su sumnjali da je virus stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo 2019., nakon nekoliko slučajeva. Sada je identificiran prvi potvrđeni slučaj TBEV-a u zemlji kod čovjeka kojeg su ugrizli krpelji u Yorkshireu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas