Petak, 1 ožujka, 2024

Oprez i na odmoru – neočekivane hotelske takse i troškovi

Preporučeno

Uprkos pomno planiranom odmoru, pri samoj prijavi u hotel mogli bi da vas dočekaju i neočekivani troškovi. Kako biste izbjegli takve situacije, dobro proučite svoje rezervacije i pravila hotela.

kreta grèka ljeto plaža------2 stupca colorekonomijaDodatni troškovi u hotelu ili odmaralištu u kom odsjedate mogu se odnositi na peškire, dnevne novine, teretanu, mini-bar i pristup internetu.

Ove stvari su u pojedinim hotelima uključene u cijenu, ali mogu dosegnuti i do 16 odsto ukupne cijene smeštaja.

Hoteli najčešće sa prijavama novih gostiju počinju između 12 i 14 sati tekućeg dana, a svaka ranija prijava može biti jako skupa.

Osim prijava, hoteli naplaćuju i raniju odjavu i odlazak iz odmarališta. Te naknade mogu iznositi najmanje pola cijene dnevnog smeštaja, ali većina hotela naplaćuje punu cijenu, prenosi B92.

Ukoliko dolazite kasno uveče svakako javite hotelu kada dolazite jer ukoliko to ne učinite, hotel nakon 18 sati ima pravo da otkaže vašu rezervaciju.

Otkazivanje smještaja bi trebalo učiniti najmanje sedam dana prije početka godišnjeg odmora jer će u suprotnom hotel naplatiti određene naknade. Ako ne podnesete prijavu za otkazivanje na vrijeme, hotel može da vam naplati boravišnu taksu u trajanju rezervacije ili čak i punu cijenu rezervacije.

Prije dolaska u hotel preporučuje se da provjerite šta sve rezervacija uključuje. Pojedini hoteli u cijenu imaju uračunate napojnice, a neki po odjavi naplaćuju takse za sobarice, vratare i čuvanje prtljaga.

Osim toga, i korišćenje teretane se vrlo često dodatno naplaćuje.

Iako većina hotela svojim gostima nudi besplatan pristup internetu, moguće su i određene takse za cijelo vrijeme boravka kada je njegovo korištenje u pitanju.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas