Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Oprezno pri kupovini: Obična trava u čajevima, kukuruz u kafi …

Preporučeno

Razrijeđeno maslinovo ulje, voda i šećer u „100 odsto voćnim sokovima“, obične travke u kesicama čaja, začini pomiješani s prehrambenim bojama i pasirani grah u kesten pireu, samo su neki od načina falsifikovanja hrane.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U svijetu hrane, krivotvorenje podrazumijeva kopiranje robnih marki poznatih proizvođača, ali i štednju na kvalitetu korišćenjem jeftinijih sirovina koje nemaju nikakva ljekovita i hranljiva svojstva.

Analiza Udruženja američkih potrošača pokazala je da je falsifikovanje hrane u svijetu poraslo za čak 60 odsto, a najčešći predmeti falsifikatora su maslinovo ulje, čajevi, začini, mlijeko, med, mljevena kafa, sirupi, vino, meso, riba, morski plodovi, puter, alkohol i konditorski proizvodi.

– Maslinovo ulje često se razređuje jeftinijim uljima, u obična vina dodaju se začini kojima se lažira njihova starost, u čajeve se dodaju obične trave, a najproblematičniji su oni u filter kesicama, koji se često prave od otpadaka, od onoga što ostane poslije sušenja bilja. Umjesto kafe, prodaju se prženi kukuruz, ječam i ostale žitarice koje nisu štetne, ali nisu ni kafa – kaže nutricionista Milorad Veljković.

Hrana se falsifikuje na više načina: mijenjanjem pravog sastava korišćenjem sličnih jedinjenja, dodavanjem aditiva kako bi se stvorio privid originalnog proizvoda, ali i dodavanjem nedopuštenih, štetnih materija.

– Po zdravlje građana opasni su i originali, a kamoli jeftinije kopije suhomesnatih i mliječnih proizvoda u koje se, pored mesnog otpada, stavljaju razni štetni sastojci kako bi te namirnice izgledale onako kako su kupci navikli i kako bi im se produžio rok trajanja. Proizvodi poput hrenovki, parizera i pašteta prave se od otpadaka mesa, a u tu smjesu se ubacuju razni dodaci, aditivi, led i emulgatori, koji pomažu da se masa ujednači i oblikuje – kaže Veljković.
(Doznajemo)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas