Petak, 12 travnja, 2024

Otišli na ljetovanje u Albaniju i grdno se pokajali: ‘Ko ide neka se dobro pripremi da ne bi doživio šok! Nije sve kako se priča…’

Preporučeno

Ne žale se turisti samo na cijene i plaže. Izgleda da ni neke druge stvari ne ispunjavaju očekivanja.

Albanija je postala jedna od najpopularnijih ljetnjih destinacija među turistima u regionu, prvenstveno zbog niskih cijena. Ipak, izgleda da ove godine i nisu baš tako niske.

Sudeći po pričama i objavama Srba unutar grupe na Facebooku „Letovanje u Albaniji“, ni tamo više nije baš tako jeftino, posebno kad se uzme u obzir kvalitet usluge, prenosi Nova.rs.

– Mala recenzija nakon tri dana u Himare. Veoma visoko su poletjeli, ali još brže će pasti. Idemo redom. Gradska plaža neuređena, nigdje wc-a, nigdje kabine za presvlačenje i jedina free zona u cijelom dijelu. Plaža Spilje katatrofa, nigde tuša, kabine, wc-a. Barovi non-stop, voda prljava, ležajke 10-13 eura. Plaža potaman malo uređenija ali skuplja. Limani beach dosta uređena i vrijedna izdvojenog novca, ležaljke 15 eura, pivo 4.30 eura 0,33l, hrana nije kao u elitnom restoranu, ali kvalitetna. Veliki nedostatak su suncobrani koji uopšte ne štite, kao da ih nema. Uglavnom, cijene su dosta visoke i u prodavnicama, a pogotovo u restoranima. Tako da ko želi u Himare, neko se dobro pripremi finansijski da ne bi doživio blagi šok. To je naš prvi utisak – napisao je jedan član grupe.

A uskoro je stigao izveštaj i sa plaže Borš…

– Ležaljke 10 eura, ali smo mi imali uključeno sa apartmanom. Piće u restoranu: 2-2,5 eura sok, 2,5-3,5 eura pivo, jelo 8-10 eura (pica ili neko mesno jelo). U trgovinama skupa roba i stalno mijenjaju – dižu cijene. Lubenica 0,8 eura kilo, trešnje 4 eura, hljeb 1,30 eura, mlijeko 2 eura – 1,4 litre, sladoledi jeftini – 1 euro, oni bolji su 2-2,5-3 eura (Magnum itd..) palačinke 2 eura – Nutela, 2,5 eura Nutela plus keks.

U Sarandi, kako javljaju, ima besplatnih suncobrana na plaži, dok u Ksamilu naplaćuju 10-25 eura set ležaljki.

– Ne daju ništa za džabe. Ležaljke su od 1000-2500 leka. Na gradskoj plaži su 2500 leka, dvije ležaljke, u vodi sve neka trava pluta, jedina atrakcija je ona ljuljaška u vodi na toj plaži. Sad smo bili i nikad više. Sporedne ulice sve kamenje i prašina, jedino glavne ulice su asvaltirane – piše jedna članica grupe, a još mnogo njih koji su krenuli ubijeđeni da je tamo „sve džabe“ iznenadili su se.

– Ležaljke su skupe i ne dobija se ništa u cijeni. Sam Ksamil je skup kao đavo i sve su skoro privatne plaže. Gdje god da odeš nema peškira na plaži, već moraš iznajmiti ležaljku. Restorani su ne baš skupi ali, braco, za te pare koje sam ostavio u Ksamilu mogao sam otići sa porodicom na Bali.

– 2000-2500 leka dvije ležaljke. Ništa se ne dobija uz ležaljke. Po meni za te pare su mogli malo da srede ležaljke i da budu malo ljubazniji. Primijetio sam da Sarandu i Ksamil najviše hvale oni koji nisu bili ovdje. Svi pričaju o nekim cijenama povoljnim, lijepim plažama, a u Sarandi nemaš prilaz plaži kao čovjek, skuplje od Grčke je.

No, ne žale se turisti samo na cijene i plaže. Izgleda da ni neke druge stvari ne ispunjavaju očekivanja.

– Neki prvi utisci o Himari poslije pet dana boravka. Došli smo ovdje jer je dosta preporuka bilo o ovom mjestu kao idealnom za djecu i porodicu, a to nam je bilo potrebno. Malo, mirno mjesto u kome je sve blizu. I to je tako što se blizine i veličine tiče, ali mir je upitan. Trenutno je prošla ponoć dok ovo kucam, a iz skoro svakog automobila grmi preglasna muzika, vatromet, motori i sva ostala čuda… I to tako traje do duboko u noć. Vjerovatno se manje čuje u dijelovima koji su udaljeni od puta, ali onda plaže nisu baš blizu. Drugi problem koji ovdje zapažam, a bitan je za porodice koje dolaze sa djecom, su uzani trotoari, tako da ukoliko dokete i vi šetate, a u susret vam ide neko, neko će morati da hoda po kolovozu. Treći problem je saobraćaj i to što na pješačke prelaze rijetko ko obraća pažnju (policije ima svakog dana, ali ne vidim da reaguju). Četvrti problem – smeće svuda, i veliki broj gradilišta koja nisu propisno obilježena i obezbjeđena, pa po trotoarima znaju da se nađu žice i drugi materijali – navodi jedna članica grupe, ali ističe i ono što joj se dopalo:

– Šetalište malo, slatko, ima dosta kafića, restorana. Ljudi su ljubazni, bar mi nailazimo na takve. More je prelijepe boje, voda je danas bila idealna bez obzira što je bilo talasa. Na plažama nema gužve jer ih ima dosta u okolini. Sutra idemo u obilazak okoline, pa se nadam i nekoj malo drugačijoj slici.

Pa, sigurno će je naći ako želi. Svakako, mnogi ove godine nose i sjajna iskustva iz Albanije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dini Merlinu pozlilo, po njega došla hitna pomoć: Evo šta su rekli iz njegovog tima

Brojni regionalni portali su objavili da je bh. muzičkom čarobnjaku Dini Merlinu pozlilo, što je zabrinulo njegovu publiku. Naime, na...

Još vijesti za vas