Subota, 2 ožujka, 2024

ISPRAVKA: Ekstrakt slatkog pelina nije lijek za rak

Preporučeno

Ekstrakt slatkog pelina jedan je u nizu preparata za koje se tvrdi da imaju značajnu efikasnost u liječenju raka. Iako postoje istraživanja sa obećavajućim rezultatima, ni u slučaju ove biljke, nažalost, nije riječ o naučno potvrđenom lijeku.

Slatki pelin, tj. Artemisia annua, aromatična je biljka koja potiče iz Azije. Primjenjuje se u tradicionalnoj kineskoj medicini. Njena tradicionalna primjena uglavnom se odnosila na liječenje groznice. Slatki pelin sadrži jedinjenje koje se zove artemisinin, koje je osnova za često primjenjivani antimalarijski lijek artesunate.

Nijedna od naučnih studija ne dokazuje sa sigurnošću da korištenje slatkog pelina “u kombinaciji sa gvožđem može izbrisati rak gotovo u potpunosti”.

U ovom članku je ranije objavljena netačna informacija da ova biljka ubija 98 odsto ćelija raka za 16 časova. Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, izmenjeni su naslov i sporni navodi u tekstu

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas