Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ovo može biti prava noćna mora: Šta uraditi ako vam ukradu ili izgubite pasoš dok ste u inostranstvu

Autor:N1

Nemojte propustiti

Ukoliko se na putovanju dogodi da vas opljačkaju i ostanete bez dokumenata najprije se javite policiji kako biste dobili potvrdu.

Gubitak ličnih dokumenata je jedna od najvećih noćnih mora, a posebno je stresno ukoliko se to dogodi dok ste u inostranstvu. Gubitak ili krađa se može svakome dogoditi, zbog toga prije svakoga putovanja napravite kopiju pasoša te imajte u telefonu fotografije validnog rodnog lista i državljanstva.

Ukoliko se na putovanju dogodi da vas opljačkaju i ostanete bez dokumenata najprije se javite policiji kako biste dobili potvrdu.

Upravo se čita:  Cijene smještaja veće za 20 posto u regionu, Neum najjeftiniji za ljetovanje

Prije odlaska u bh. konzulat ili ambasadu potrebno je da se fotografišete i priložite dvije fotografije (veličine 3,5 x 4,5 cm). Adrese konzulata BiH možete pronaći ovdje.

Potrebni su vam i rodni list i državljanstvo i to ako nemate uz sebe zamolite rodbinu ili prijatelje da vam pošalju skenirano.

Sa svim tim dokumentima, potvrdom iz policije, fotografijama i rodnim listom i državljanstvom odlazite do konzulata ili ambasade BiH gdje popunjavate obrazac gdje će vam na osnovu tih dokumenata biti izdat putni list. Također, potrebno je da uplatite i konzularnu taksu čija cijena ovisi od cjenovnika određenog konzulata ili ambasade.

Upravo se čita:  Kakve su cijene u Crnoj Gori u predsezoni: Najavili poskupljenje ove godine - evo koliko su ležaljke, hrana i piće

Putni list služi za povratak u Bosnu i Hercegovinu i važi najduže 30 dana, a po povratku prijavljujete gubitak ili krađu pasoša te pokrećete proceduru za izdavanje novog.

Ukoliko niste mogućnosti pribaviti potvrdu ili dokaz o identitetu i državljanstvu, diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine će najkraćim putem izvršiti odgovarajuće provjere, ali to može i potrajati.

U slučaju da u zemlji u kojoj boravite ne postoji ambasada niti konzulat Bosne i Hercegovine javite se lokalnoj stanici policiji, a potom pozovite predstavništvo koje vam je najbliže.

Upravo se čita:  Cijene smještaja veće za 20 posto u regionu, Neum najjeftiniji za ljetovanje

U svakom slučaju, tokom putovanja nemojte sve dokumente držati na jednom mjestu. Imajte kopiju pasoša. Razdvojite lične dokumente i budite oprezni.

Pročitajte još

Izdvajamo

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Suad Rožajac tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina...

Možda vas zanima i ovo