Nedjelja, 14 travnja, 2024

Ovo su cijene u omiljenom ljetovalištu mnogih Bosanaca: Mineralna voda jeftinija od “obične” vode, cijena ležaljki posebna priča

Preporučeno

Prosječan apartman za dvije osobe, pješke udaljen i do šest minuta od plaže, iznosi oko 50 eura. Kako se približavate plaži, tako i cijene "skaču".

Ulcinj, gradić smješten na crnogorskom primorju, godinama je jedno od omiljenih destinacija turista iz regije, pa tako i mnogobrojnih građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Iako se nalazi na krajnjem jugu crnogorskog primorja i krajnjem jugoistoku zemlje u blizini granice sa Albanijom, mnogi se i pored velikog broja pređenih kilometara odluče ljetovati baš u Ulcinju, piše Radiosarajevo.ba.

Ulcinj je poznat i po tome što se u njemu nalazi i najveća plaža na crnogorskoj obali – čak 13 kilometara duga ulcinjska Velika plaža kraj Ade Bojane.

Kada dodamo i ljubazne domaćine te itekako dobar noćni život, ne treba da čudi što je skoro tradicionalno jedno od najposjećenijih mjesta na crnogorskom primorju.

U odnosu na neki raniji period, osjetno su “skočile” cijene svih usluga, od smještaja do hrane i pića.

Prosječan apartman za dvije osobe, pješke udaljen i do šest minuta od plaže, iznosi oko 50 eura. Kako se približavate plaži, tako i cijene “skaču”.

Ipak, ako se uporedi sa cijenama privatnog smještaja u Hrvatskoj, Crnogorci su i dalje povoljniji, makar za novčanik čovjeka sa prosječnim primanjima u Bosni i Hercegovini.

Cijene prehrambenih proizvoda i pića u prodavnicama su u prosjeku skoro duplo skuplje. Tako, recimo, boca vode od litar i po košta oko 1,25 eura, odnosno oko 2,50 KM.

Tu priča o vodi nije gotova. Nemojte se iznenaditi ako u kafiću na plaži izdvojite više novca za “običnu” vodu, nego za mineralnu vodu. Kisela voda, kako je neki zovu, iznosi 1,5 eura (oko tri marke), dok voda košta dva eura (oko četiri marke)!

Kafa, jedno od omiljenih napitaka, kreće se od dva do 2,5 eura (od četiri do pet KM), skoro svi sokovi su 2,5 eura (pet KM), a isto novca izdvojit ćete za pivo.

Kukuruz košta dva eura (oko četiri KM), a kugla sladoleda od 1,5 do dva eura (od tri do četiri KM).

Što se tiče hrane, također su korigovane cijene. Pizza ide od 5,5 eura (oko 11 KM) pa naviše, hamburger je oko šest eura (12 KM). U ovim jeftinijim varijantama najisplativije je uzeti pileće filete uz koje dolazi i pomfrit. Sve košta 6,5 eura (oko 13 KM).

I opet nelogičnost. Za sam pomfrit morate izdvojit 3,50 eura (oko sedam KM)!

Ljubitelji morske hrane za porciju lignji izdvojit će 12 eura (24 KM), a za porciju orade ili lubina oko 14 eura (28 KM)…

Ležaljke od ove godine zvanično postaju luksuz i na crnogorskom primorju, jer ćete platiti skoro koliko i spavanje u apartmanu. Cijene se kreću od 15 do 20 eura (od 30 do 40 KM)! Za navedene iznose dobijate standardni plažni mobilijar koji uključuje dvije ležaljke i suncobran.

Novčanik će vam dobrano biti tanji i ukoliko se odlučite, osim plivanja, za neke vratolomije i zabave na vodi. Recimo, 15 minuta na skuteru na vodi platit ćete 20 eura (40 KM). Isti iznos platit ćete ukoliko želite osjetiti jednu od posljednjih atrakcija na vodi u Ulcinju – predator jet boath.

Ukoliko ste se, ipak, odlučili za ovu destinaciju do kraja sezone, obavezno vam savjetujemo da posjetite Stari grad u Ulcinju.

U Stari grad, opasan kiklopskim zidinama, možete doći sa sjeverositočne strane ili s mora. Ukoliko se odlučite doći s kopna, taksi u jednom smjeru doći će vas deset eura. Ponuda je fiksna i nema pregovora!

Savjetujemo vam da se raspitate, jer imaju i kombiji koje voze lokalni momci, a naplaćuju svega 1,5 eura po osobi. I nebrinite, “ture” rade čitavu noć.

U Starom gradu, osim prelijepih zidina, impresionirale su nas i mnogobrojne male “radnjice”, slične onima na Baščaršiji ili u Mostaru, ali i brojni klubovi…

Ako spadate u mlađu populaciju, onda je Ulcinj, odnosno Stari grad, mjesto za vas. Najmanje pet klubova pružit će vam sve što očekujete od noćnog života, a rade doslovno 0 – 24, baš kao i spomenuti prevoz.

Istina, novčanik će vam biti mnogo tanji. Gore spomenute cijene pića zaboravte u klubovima.

Pivo je od pet eura (10 KM) pa naviše, kokteli od sedam do 12 eura (od 14 do 24 KM)… O cijenama brendiranih žestokih pića da i ne govorimo.

Kako smo mogli vidjeti, naručuje se flašama…

Što kaže naš narod, koliko para, toliko muzike!

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas