Srijeda, 17 srpnja, 2024

Ovo su glavni razlozi: Saznajte zašto žene gube kosu!

Preporučeno

Da raščistimo jednu stvar na početku. Ako ste žena i gubite kosu, znajte da niste jedina koja se s time bori.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

I žene mogu gubiti kosu. No, ta tema nije toliko popularna kao kod muškaraca. Svaka žena koja se s time susretne, trebala bi svoj problem iznijeti liječniku.

Pogledajmo neke češće razloge gubitka kose kod žena

Niske razine željeza

Nedostatak željeza, bez obzira radi li se o anemiji ili ne, može dovesti do gubitka kose. Nemojte na svoju ruku početi uzimati tablete željeza, a da se prethodno niste posavjetovali s liječnikom. I previše željeza može dovesti do zdravstvenih problema.

Poremećaji rada štitnjače

I preaktivna i usporena štitnjača mogu dovesti do gubitka kose.

Niska razina estrogena

Mnoge žene gube kosu tijekom i nakon menopauze, kad im počne padati razina estrogena. I ostale hormonalne promjene – promjene u oralnoj kontracepciji naprimjer – također mogu izazvati gubitak kose.

Hormonalne promjene nakon trudnoće

I nove mame mogu ustanoviti da gube puno kose u prvih šest mjeseci nakon poroda, odnosno sve dok se razina estrogena ne vrati u normalu.

Telogen effluvium

Ovaj termin označava privremeni gubitak kose koji je posljedica nedavnog stresa ili operacije, koji se obično javlja dva mjeseca nakon situacije koja ga je izazvala.

Lijekovi

Mnogi lijekovi mogu dovesti do gubitka kose. Ako sumnjate na to, porazgovarajte s liječnikom o mogućoj promjeni lijekova.

Visoke razine vitamina A ili selena

Pažljivije s dodacima prehrani. Ne uzimajte ih na svoju ruku, nego samo uz konzultaciju s liječnikom.

Pušenje

Neke studije provedene na muškarcima pokazuju da pušenje također povećava gubitak kose.

Što poduzeti?

Najbolji plan je ustanoviti pravi uzrok gubitka kose i eliminirati ga. Najbolje je započeti s krvnim pretragama koje će pokazati razinu željeza, hormona štitnjače i estrogena.

U nekim slučajevima, najčešće u menopauzi, uzrok gubitka kose je androgena alopecija. Naime, uzrok su hormonalne promjene u organizmu, tj. neravnoteža između muških i ženskih hormona. Javlja se rjeđe i kod mlađih žena, no tad se uglavnom radi o policističnim jajnicima ili problemima sa štitnjačom.

(Net.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas