Nedjelja, 21 travnja, 2024

Plaćene ubice iznajmile stan u Sarajevo Toweru navodno od poznatog ugostitelja iz Sarajeva: Ko je bio meta?

Autor:Source.ba

Preporučeno

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo oglasili su se o hapšenju Duška Jovanovića i Darka Dulovića, državljana Srbije, koje je sprovedeno u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Prije dva dana, u naselju Pofalići u zgradi Sarajevo Towera su uhapšeni pripadnici Kavačkog klana, Duško Jovanović Giba i Darko Dulović, obojica državljani Republike Srbije. Njih dvojica su uhapšeni po osnovu Interpolove potjernice.

MUP KS o hapšenju

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo oglasili su se o hapšenju Duška Jovanovića i Darka Dulovića, državljana Srbije, koje je sprovedeno u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

“U trenutku lišenja slobode, ovi muškarci su imali identifikaciona dokumenta Bosne i Hercegovine, s identitetima različitim od stvarnih, zbog čega postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo ‘Krivotvorenje isprave'”, naveli su iz MUP-a KS.

Osobe lišene slobode su predate u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Uprava policije MUP-a KS nastavlja, u saradnji s drugim agencijama za provedbu zakona, intenzivan rad na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti ovih lica”, navode.

Od kojeg sarajevskog ugostitelja su “izrentali” stan u Sarajevo Tower

Kako nezvanično saznaje portal Crna-Hronika, pomenuti dvojac je navodno iznajmio stan od poznatog sarajevskog ugostitelja. Ove informacije nisu potvrđene iz nadležnih institucija.

Sudska odluka u toku dana

Iz kantonalnog Tužilaštva u odgovoru Source.ba portalu su kazali da su oni predati u njihovu nadležnost jučer te da će sudska odluka biti poznata u toku današnjeg dana.

Upravo se čita:  Oglasio se i otac dječaka: Poznato mjesto i vrijeme dženaze majke i sina koji su se utopili u Sarajevu

Na pitanje postoje li indicije po koga su “došli”, portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić nam je kazala da nema saznanja da je riječ uopšte o plaćenim ubicama.

“Njih dvojica se sumnjiče za krivotvorenje isprava”, kazano nam je.

Da li je Admir Arnautović bio meta?

Pojedini mediji nezvanično pišu da je navodno meta bio Admir Arnautović Šmrk, ali ni te informacije nisu potvrđene.

Ko su uhapšeni

Dušan Jovanović Giba je, kao plaćeni ubica, dovođen u vezu sa likvidacijama pripadnika škaljarskog klana. Njegovo ime pominjano je i tokom suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Svjedok Bojan Hrvatin je pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da je Jovanović Giba na Krfu likvidirao Alana Kožara i Damira Hadžića, pripadnike škaljarskog klana.

“U julu, nekoliko dana prije atentata na Krfu, sa braćom Budimir i njihova dva druga sam od strane Marka Budimira upitan da li hoću da učestvujem u poslu i da je u pitanju 250.000 eura. Rekao je da će trebati neke ograde da se preskaču i pitao kako mi je ruka, jer je prije toga operisana. Odbio sam, jer nisam mogao. Nakon nekoliko dana sam pročitao u medijima za Krf, poslije mi je potvrđeno da je to to”, rekao je Hrvatin.

Upravo se čita:  "Govorio je da će nas ubiti i silovati nam kćerku": Sarajka prijavila komšiju zbog brutalnih prijetnji njoj i njenoj porodici

On je naveo da je potom u septembru Dušan Jovanović, kog poznaje iz Centralnog zatvora, bio u bazi sa Markom Miljkovićem.

“Mijković mi je rekao da je Dušan Jovanović jedan od egzekutora Kožara i Hadžića”, posvjedočio je Hrvatin.

Prema izvještajima sa aplikacije Sky koje je ranije objavio Krik, ubistvo Alena Kožara i Damira Hadžića naredili su Radoje Zvicer i Darko Šarić. Iako je trebao učestvovati u ubistvu, Veljko Belivuk se povukao iz operacije.

“Zvicer je kao zamjenu poslao Miloša Jevrića, a Šarić je poslao Dušana Jovanovića. Logističku ulogu, od Belivuka je preuzeo Stefan Andrejić (Šarićev saradnik)”, piše u izvještaju kojeg je objavio Krik.

Podsjetimo, ubijeni Alen Kožar u jednom periodu skrivao se u Sarajevu. Te 2019. godine u Sarajevu je uhapšen plaćeni ubica Der Čaba koji je planirao ubiti Alena Kožara.

Upravo se čita:  Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: Ostavila ceduljicu u kojoj je pisalo "kada nas pronađete nazovite mog babu Asima"

Osim Gibe Jovanovića, u Sarajevu je uhapšen i Darko Dulović. Njemu se ranije sudilo za ubistvo Siniše Milića, bliskog saradnika Luke Bojovića. Tokom postupka Dulović je bio u bjekstvu. Krajem decembra prošle godine Viši sud u Beogradu ga je oslobodio odgovornosti da je a je 19. juna 2018. na Autokomandi pomagao u ubistvu pripadnika “škaljarskog klana” Siniše Milića Bosketa (45), prijatelja Luke Bojovića.

Prema optužnici, Dulović se teretio da je svoju “reno lagunu” pozajmio nepoznatom muškarcu koji je koristio taj auto u Bosketovoj likvidaciji. Isti automobil je ubica koristio i kad je, uoči zločina, na novobeogradskom buvljaku kupio telefon kojim je potom daljinski aktiviran eksploziv postavljen pod Milićev džip.

Dulović je, inače, četiri mjeseca poslije ubistva Milića uhapšen u BiH i izručen Crnoj Gori radi izdržavanja dvoipogodišnje kazne zbog trgovine heroinom, poslije čega je pušten na slobodu i od tad mu se gubi svaki trag. Takođe je odranije poznat i srpskoj policiji.

Dulović je prvi put u Bosni i Hercegovini uhapšen 2018. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

Zdravstveni centar Vranje još uvijek se nije oglasio zvanično saopštenjem o smrti porodilje koja je prije nekoliko dana preminula...

Još vijesti za vas