Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Planirate odmor ovog ljeta u Hrvatskoj? Ovo su cijene

Autor:N1

Preporučeno

Najjeftiniji stan u Poreču četveročlanu porodicu koštao bi manje od 1.000 eura, a najbliža plaža udaljena je manje od kilometra.

Na vrhuncu turističke sezone većina turističkih smještaja na hrvatskoj obali već je popunjena. Četvoročlana porodica morat će da izdvoji 100 eura dnevno za iznajmljivanje stana krajem jula, a još mnogo više za hotelski odmor. Cijene su novinari N1 provjerili u Poreču, Novalji, Malinskoj i Splitu.

Ostala su još samo dva mjeseca do početka školskog raspusta, kada će prvi putnici krenuti na more. Ali nema mnogo vremena za rezervaciju smještaja za odmor, a cijene su visoke.

Rane rezervacije

I prije prvomajskih praznika turističke agencije upozoravale su da ove godine neće biti mnogo takozvanih “last minute” rezervacija za ljeto. Sve više ljudi koji putuju organizovano odlučuju se za ranu rezervaciju, koja je obično povoljnija.

Upravo se čita:  Nisu Maldivi, Makarska je: Evo koliko vam treba novca za sedam dana odmora

Koje su cijene hotela i apartmana ako sami izvršimo rezervaciju? Na booking portalu (turističkih) kapaciteta provjerili smo koliko bi četveročlana obitelj platila za iznajmljivanje apartmana ili hotela na hrvatskoj obali od 22. jula do 1. augusta.

Utvrdili smo da su mnogi turistički smještaji već popunjeni. U Novalji na Pagu, primjerice, čak 87 posto smještaja rezervirano je za odabrane datume.

Četvoročlana porodica bi najjeftiniji stan u odabranom periodu platila oko 1.400 eura. Smještaj je u blizini plaže i ima visoku ocjenu 9,1 za Booking. U međuvremenu, cijene nekih apartmana u Novalji u ovom trenutku kreću se od oko 4.000 eura, dok većina smještaja ovog tipa košta oko 2.000 eura za 10 dana u glavnoj sezoni. Ako želite da odsjednete u hotelu, najjeftinija opcija košta oko 2.900 eura, a najskuplja skoro 5.600 eura.

Upravo se čita:  Nisu Maldivi, Makarska je: Evo koliko vam treba novca za sedam dana odmora

Odete li malo bliže, hrvatskoj Istri, i odlučite se za odmor u Poreču, gotovo 90 posto smještaja također je zauzeto između 22. jula i 1. augusta. Najjeftiniji stan u Poreču četveročlanu obitelj koštao bi manje od 1.000 eura, a najbliža plaža udaljena je manje od kilometra.

Za najjeftiniji hotel (pored plaže Lanterna), koji ima prilično nisku ocjenu na Bookingu, morali biste izdvojiti 1.700 eura, ali postoji i dosta opcija smještaja koji bi u ovom periodu koštali četveročlanu porodicu nekoliko hiljada.

Preskupi hoteli

Ništa manje prometni nisu ni smještaji na Krku u Malinskoj. Za odabrane datume dostupno je samo dobrih 10 posto smještaja koji su inače dostupni na Bookingu. I ovdje porodica može da dobije stan za 1.000 evra, ali bi za 10 dana u hotelu trebalo najmanje 2.300 eura. U međuvremenu, luksuzni hotel na samo nekoliko koraka od plaže u Malinskoj koštao bi vas više od 8.600 eura.

Upravo se čita:  Nisu Maldivi, Makarska je: Evo koliko vam treba novca za sedam dana odmora

Ali ako vas mami odmor u Splitu, trebat će vam i najmanje hiljadu eura za obiteljski stan. Za još nekoliko stotina lakše će pronaći smještaj bliže splitskoj rivi. U međuvremenu, cijene hotela su do neba – najjeftiniji hotel sa 4 zvjezdice koštao bi porodicu skoro 4.900 eura, dok postoji dosta opcija gdje se cijene kreću od 5.000 do 10.000 eura.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas