Utorak, 27 veljače, 2024

Pogledajte kako je izgledao prvi laptop

Preporučeno

Prošla su tri decenije od proizvodnje prvog prijenosnog računara Osbornea 1. Imao je 64 kilobajta RAM-a, a današnji superbrzi laptopi imaju i nekoliko gigabajta

Sa svojih gotovo 11 kilograma možda nije bio lako prenosiv, no Osborne 1 bio je prvi službeni prijenosni računar.

Pojavio se u aprilu 1981. godine. Ekran mu je bio 13 centimetara, a u jedan red stala su samo 52 znaka. Koštao je 1795 dolara što, preračunato u današnje iznosi 8420 dolara. Unatoč cijeni, Osborne je postigao veliki uspjeh. U samo osam mjeseci prodali su 11.000 primjeraka, a kupovali su ga uglavnom poslovni ljudi.

Upravo se čita:  Satelit "bez kontrole" danas pada na Zemlju

Inovativni računar autoru Adamu Osborneu dalo je slavu, no samo godinu dana kasnije, tvrtka koja ga je proizvodila je bankrotirala. Ipak Osborne je značio prekretnicu u svijetu računara. Nezgrapni model su tijekom decenija usavršavali do današnjih ultralaganih i superbrzih prijenosnih računara. Jasmin Redžepagić, glavni urednik PC Chipa kaže da su današnji laptopi po karakteristikama jednaki stolnim računalima.

Upravo se čita:  Satelit "bez kontrole" danas pada na Zemlju

8b5b3d99b470f2cb4a02737d9483abd7

Danas su laptopi puno jefitniji
– Ako govorimo o “prosječnom računaru za prosječne novce” onda možemo reći da većina korisnika kupuje računala u klasi između 700 i 1300 KM. Prvi prijenosnici bili su slabiji od stolnih računala, bitno veći, sa lošijim ekranima, te su zapravo bili teško prenosivi. A i baterije su kratko trajale – kazao je Jasmin Redžepagić.

Upravo se čita:  Satelit "bez kontrole" danas pada na Zemlju

(24sata.hr)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas