Srijeda, 22 svibnja, 2024

Pojeftinio pelet u RS-u: Evo koliko sada košta jedna tona

Preporučeno

Cijene peleta u bh. entitetu RS su osjetno niže, a tona ovog energenta trenutno košta od 480 do 490 KM, izjavio je Srni sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Srpske Igor Andrić.

Andrić je rekao da se može očekivati i dalji pad cijena, s obzirom na to da se bliži kraj sezone grijanja.

“Velika je ponuda peleta na tržištu. Kod proizvođača su veliki lageri, na šta je uticala ranija odluka o zabrani izvoza, zbog čega nisu uspjeli plasirati sve proizvedene količine”, istakao je Andrić.

On je naveo da je teško prognozirati za koliko bi pelet još mogao pojeftiniti, a potrošačima koji se griju ovim energentom preporuka je da što prije krenu u nabavku.

Prema njegovim riječima, za sada ima dovoljne količine peleta u Republici Srpskoj za podmirivanje domaćih potrošača.

“Proizvođači nisu zadovoljni sa prodajom, jer prema informacijama sa evropskog tržišta gdje su uglavnom plasirali pelet, a s obzirom na to i da smo imali blažu zimu, nisu potrošene sve te količine”, poručio je Andrić.

Govoreći o odluci o zabrani izvoza peleta u inostranstvo, Andrićje naveo da ta odluka trenutno ne važi, kao i da će eventualno donošenje novih zabrana zavisiti od daljeg razvoja situacije na tržištu i krize u Evropi i svijetu zbog sukoba u Ukrajini.

On je rekao da je preporuka da se nove zabrane, ukoliko bude potrebe za njima, obazrivije kreiraju.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas