Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Poljska kovanica više vrijedi kao sekundarna sirovina nego kao novac

Nemojte propustiti

Najmanji novčići u Poljskoj od jedan i dva groša, više vrijede kao sekundarna sirovina, pa Centralna banka hoće da ih povuče

novac-poljskaZbog povećanih cijena sirovina za proizvodnju kovanica, najmanji poljski novčići od jednog i dva groša (stoti i pedeseti deo zlota), tri puta su vrijedniji kao sekundarna sirovina, nego što im je nominalna vrijednost.

Upravo se čita:  Doktor i medicinska sestra imali odnose u Hitnoj, šokirani pacijenti sve snimali

Ipak kako procjenjuju u Centralnoj banci Poljske, teško da će se neko odlučiti da ih skuplja i prodaje na taj način.

Većina novčića završava u teglama ili kasicama prasicama. Procjena banke je da bi godišnje uštedjela 12,9 miliona dolara kada bi se ovih sedam milijardi novčića povuklo.

Novčići su uvedeni 1995. godine a sada vrijede svega trećinu ondašnje vrednosti. Zbog toga će Banka predložiti zaokruživanje cijena na pet groša. Stručnjaci smatraju da će taj potez uticati na inflaciju, što Centralna banka smatra nemogućim.

Upravo se čita:  Žena iz Srbije bijesna zbog gole djevojke u teretani; Kako biste vi reagovali, dešava li se ovo kod muškaraca?

 

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo