Subota, 20 srpnja, 2024

Popravljen kvar na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Preporučeno

Dvojica astronauta sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) zamijenila su pumpu za koju se sumnjalo da je bila izvor curenja amonijaka na Stanici, saopšteno je iz Američke svemirske agencije NASA.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Američki astronauti Chris Cassidy i Tom Marshburn skinuli su staru i prikačili rezervnu pumpu. Proceduru zamjene astronauti su obavili za pet i po sati, što je brže od planiranog.

Naučnici su ocijenili da je ovaj, 168. izlazak u kosmos bio bez presedana jer je pripremljen u veoma kratkom vremenskom roku.

Direktor za kosmičke letove NASA Norm Knight rekao je da je ovo najvjerovatnije jedan od najbrže pripremljenih izlazaka u historiji američke svemirske agencije.

Američka svemirska agencija NASA je prije dva dana saopštila da je primijećeno curenje amonijaka iz MSS, ali da ni astronauti ni stanica nisu u opasnosti.

Amonijak se koristi za hlađenje opreme koja napaja sisteme stanice. Svaki niz solarnih baterijskih ćelija ima svoju rashladnu petlju.

Sličan incident dogodio se krajem 2012. godine.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici boravi šest kosmonauta.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas