Srijeda, 24 travnja, 2024

Poskupljuju skoro sve cigarete: Od 19. februara nove cijene

Preporučeno

Gotovo sve vrste cigareta će poskupiti za 0,20 KM po paklici cigareta.

Svi veliki proizvođači i distributeri cigareta dostavili su prethodnih dana u Upravu za indirektno oporezivanje BiH nove maloprodajne cijene cigareta.

Prvo poskupljenje očekuje se od 19. februara 2024. godine i to se odnosi na cigarete koje na tržište Bosne i Hercegovine plasira kompanija TDR d.o.o. Sarajevo.

Nakon toga, tačnije od 01. marta 2024. godine poskupit će i cigareta koje na tržište BiH plasira kompanija Philip Morris d.o.o. Sarajevo, dok će cigarete koje na bosansko-hercegovačko tržište plasira kompanija Nelt d.o.o Istočno Sarajevo poskupiti od 14.03.2024. godine. Gotovo sve vrste cigareta će poskupiti za 0,20 KM po paklici cigareta.

Upravo se čita:  Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

“Moramo istaći da je i u 2024. godini na snazi ostala akciza po paklici cigareta kao i u prethodnih pet godina. Naime, Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete koju je usvojio Upravni odbor UIO predviđeno je da se i u 2024. godini paklica cigareta oporezuje proporcionalnom akcizom u iznosu od 42% maloprodajne cijene cigareta i specifičnom akcizom u iznosu od 1,65 KM po paklici, te pripadajućim PDV-om od 17%.

Upravo se čita:  Cijena plina ostaje ista uprkos povećanju nabavne cijene

Budući da se u prethodnih pet godina nije mijenjala legislativa u smislu povećanja poreskog operećenja po paklici cigareta, za pretpostaviti je da su inflatorna kretanja razlog za rast cijena cigareta na tržištu BiH”, rečeno je iz UIO.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vučić iz New Yorka: “Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz New Yorka gdje je jučer govorio u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Nakon...

Još vijesti za vas