Četvrtak, 29 veljače, 2024

Potrebna pomoć: Samohrana majka Aida sa svoja dva sina iftar dočekuje praznim tanjurima

Preporučeno

U vremenu Ramazanskog posta ,dok se brojni muslimani vesele najvećem muslimanskom blagdanu i obilnim iftarima dotle samohrana majka Aida Trožić, iz sela Šehovci nadomak Sanskog Mosta, u suzama je dočekala Ramazan a koja živi teškim životom sa okusom gorčine i brinući se o dvanaestogodišnjim sinovima blizancima, Maliku i teško oboljelom Almasu.

porodica_trozic_Kaže kako u posljednjih šest godina prolazi najteži period u životu sa okusom gorčine , jer jedan od blizanaca iznenada je obolio od rijetke i neobične bolesti za koju liječnici nemaju odgovor. Mališan je tada doživio mentalni poremećaj izgubivši moć govora, a potom i ubrzo obolio od hidrocefalusa, bolesti koja se manifestuje proširenjem komora mozga te odumiranjem moždanih ćelija.

Upravo se čita:  Meteorolozi najavili: Prvih sedam dana marta neće biti u skladu s kalendarom

Za razliku od drugog brata blizanca, dječak uslijed autizma ne pohađa školu, a kako bi mu pomogla majka se obraćala na mnoge adrese. Međutim, zdravstveni tretmani u kliničkim centrima u Banjaluci, Sarajevu i Zagrebu nisu dali rezultate. „Liječnici kažu kako je moj sin jedinstven medicinski slučaj te da se s nečim takvim još nikada nisu susreli u životu.“, kaže očajna majka.

Jedini izvor prihoda za nju i sinove je socijalna pomoć koju dobiva za oboljelog sina. Međutim, najveći dio novčanih sredstava, kako kaže, odlazi na kupovinu neophodnih pelena za oboljelog dječaka i potrebnih lijekova, dok za normalan život, ističe, malo što preostane.

Upravo se čita:  Detalji velike akcije u BiH: Poznata imena obuhvaćena istragom, među njima i član zločinačke grupe Zijada Turkovića

Uslijed rijetke bolesti, mališan je dobio i hormonalni poremećaj tako da ima 72 kilograma, gotovo četrdeset više od brata blizanca. „Liječnici, kada je u pitanju Almasova bolest nemaju optimistične prognoze. Rekli su mi da će njegova trinaesta godina biti kritična te da se može desiti i ono najgore.” kaže majka. Dodaje kako dječak često dobiva visoku temperaturu koja može biti pogubna te da zbog toga koristi veliki broj lijekova za njeno snižavanje.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

Ova samohrana majka treba i s razlogom moli za pomoć dobrih ljudi. Prije svega, ističe kako joj je trenutno najveći problem nabavka neophodnih pelena i lijekova, ali i financiranje svakodnevnog života. Svi koji žele mogu pomoći ovoj obitelji pozivom na telefon majke 062-472-972 ili uplatom financijskih sredstava na žiro račun kod Sparkasse banke: 21-82985-646765 na ime Aida Trožić. Pozivamo sve dobre ljude diljem svijeta kad sjedaju za iftarsku sofru neka se sjete Aide, bolesnog Almasa i Malika da ifar čekaju praznim tanjurima.

(Krajina.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas