Srijeda, 21 veljače, 2024

Poznat po maltretiranju povratnika: Renatu Marjanoviću sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva deset osoba

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Tokom žalbenog postupka, Marjanović i njegov branilac su osporavali kvalifikaciju djela, a tvrdili su i da se radi o duševno bolesnoj osobi zbog čega ne bi trebalo da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Vijeće Vrhovnog suda RS-a pravosnažno je osudilo Renata Marjanovića (34) na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva deset osoba u martu 2021. godine u Prijedoru. Vrhovni sud RS-a potvrdio je raniju prvostepenu presudu Okružnog suda u Prijedoru.

Optužnica ga je teretila za pokušaja ubistva 10 osoba u kafiću “4 WD” u Prijedoru u martu 2021. godine, kada je iz automobila izrešetao kafić ispalivši 29 metaka iz automatske puške. Od toga je osam projektila pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju, ali niko nije pogođen.

Upravo se čita:  Odbrana Fikreta Hodžića Ustavnom sudu BiH uputila apelaciju: Povrijeđeno mu pravo na pravično suđenje

Tokom žalbenog postupka, Marjanović i njegov branilac su osporavali kvalifikaciju djela, a tvrdili su i da se radi o duševno bolesnoj osobi zbog čega ne bi trebalo da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Marjanović je i odranije poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine kada je na otpadu sekundarnih sirovina maltretirao i vrijeđao povratnika, sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

Upravo se čita:  Ozbiljno upozorenje meteorologa iz BiH: Jako smo blizu granice poslije koje nema povratka

On ga je tada, uz prijetnje, davljenje i udarce natjerao da s prikolice skine naljepnicu sa grbom BiH. Snimak torture objavio je na svom Facebook profilu nakon čega je uhapšen.

Policija mu je ranije u Bosanskoj Dubici oduzela “VW touran” nakon što je utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje 15.885 KM.

Upravo se čita:  Rusmir Isak ručao sa zatvorenicima kako bi provjerio kvalitet hrane

U pretresu vozila je otkrivena poluautomatska puška M59/66 kalibra 7,62 milimetra, bajonet za vojnu pušku, ručna bomba M-75 i 26 puščanih metaka kalibra 7,62 milimetra.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas