Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Poznati proizvođač sapuna i krema pod istragom: Svi ga koristimo, evo o kome se radi

Preporučeno

Značajan ih se broj prodaje kao „zeleni“ ili ekološki prihvatljiv, uključujući do 91 posto svih proizvoda za pranje posuđa i 100 posto toaletnih proizvoda, prema podacima CMA.

Proizvođač sapuna i krema Dove i proizvođač Hellmann’s majoneze Unilever pod istragom su zbog tvrdnji da su neki proizvodi ekološki, što bi kupce moglo dovesti u zabludu.

Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) priopćila je da Unilever možda preuveličava koliko su neki njegovi proizvodi “zeleni”.

Unilever proizvodi poznate brendove poput sredstava za čišćenje Cif, sapuna Dove i dezodoransa Lynx. Objavio je da je “iznenađen i razočaran” objavom i opovrgao da su njegove tvrdnje „na bilo koji način obmanjujuće”, prenosi N1.

No CMA je priopćio da određene izjave i jezik koje Unilever koristi na nekim proizvodima “izgledaju nejasno i općenito” i “kupce mogu dovesti u zabludu”.

Također je naveo da su neki sastojci proizvoda na ambalaži predstavljeni tako da preuveličavaju koliko su prirodni, što je poznato pod nazivom “korporacijski greenwashing”.

CMA smatra da Unileverovo korištenje boja i slika poput zelenog lišća može brinuti, jer kupci mogu precijeniti ekološku prihvatljivost proizvoda.

– Sve više i više ljudi pokušava doprinijeti zaštiti okoliša, ali brinemo da su mnogi zavedeni takozvanim ‘zelenim’ proizvodima koji baš i nisu onakvi kakvima se predstavljaju – rekla je šefica CMA-a Sarah Cardwell.

– Dosad su dokazi koje smo vidjeli izazvali zabrinutost da Unilever određene proizvode neprimjereno predstavlja kao ekološki prihvatljive – dodala je.

Taj potez dolazi u sklopu šire istrage ekoloških tvrdnji u oglašavanju roba poput toaletnih potrepština, proizvodi za čišćenje, hrane i pića. Kupci su prošle godine potrošili više od 130 milijardi funti na potrepštine za kućanstvo, uključujući hranu i piće, proizvode za čišćenje i predmete za osobnu njegu, objavio je početkom godine CMA.

Značajan ih se broj prodaje kao „zeleni“ ili ekološki prihvatljiv, uključujući do 91 posto svih proizvoda za pranje posuđa i 100 posto toaletnih proizvoda, prema podacima CMA.

Unilever je priopćio da je predan objavljivanju odgovornih tvrdnji koje su “transparentne i jasne”. “Nastavit ćemo surađivati s CMA-om i u potpunosti udovoljiti daljnjim zahtjevima za informacijama”, dodao je glasnogovornik.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas