Nedjelja, 25 veljače, 2024

Predsjedništvo BiH večeras vanredno o finansiranju izbora

Preporučeno

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ranije najavila da je za organizaciju izbora iz državnog budžeta potrebno izdvojiti 12,5 miliona KM.

Predsjedništvo BiH večeras bi trebalo da održi vanrednu telefonsku sjednicu sa samo jednom temom, a to je finansiranje općih izbora u BiH.

Kako saznajemo od naših izvora, ova telefonska sejdnica je načelno dogovorena na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, a u zavisnosti od rezultata glasanja na Vijeću ministara o istoj temi.

Upravo se čita:  Predsjedateljica Krišto sa zapovjednikom EUFOR-a general-bojnikom Sticzom

Kako je već objavljeno, Vijeće ministara BiH nije usvojilo ni dnevni red današnje vanredne telefonske sjednice te tako nije ni raspravljalo o mogućnosti finansiranja izbora. Osiguravanje sredstava su blokirali ministri iz reda HDZ-a.

Predsjedništvo BiH, čak iako usvoji današnju odluku, to neće značiti da je novac osiguran.

Naime, Predsjedništvo BiH ne može usvojiti odluku o osiguravanju novca, nego samo može naložiti Vijeću ministara da donese takvu odluku.

Upravo se čita:  Njemačka donirala Oružanim snagama BiH 6,5 miliona eura

U principu Vijeće ministara ispoštuje naloge Predsjedništva BiH, ali s obzirom na današnja dešavanja otvoreno je pitanje da li će to učiniti i ovaj put.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ranije najavila da je za organizaciju izbora iz državnog budžeta potrebno izdvojiti 12,5 miliona KM.

S obzirom da budžet za ovu godinu nije usvojen predložili su da se novac osgura iz višegodišnjeg akumuliranog prihoda. Međutim, ministar finansija Vjekoslav Bevanda je ranije dao negativno mišljenje na ovaj kao i sve prethodne prijedloge.

Upravo se čita:  Bećirović: BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom

Rok za osiguravanje novca ističe 19. maja.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas