Nedjelja, 14 travnja, 2024

Preokret na Jadranu, cijene apartmana na akcijama i do 50 posto: Ono što je bila anomalija sada je hit

Preporučeno

– Neki su iskoristili ovaj optimizam da podignu cijene i do 40-50 posto, a drugi su bili mudriji, pa je privatni smještaj u prosjeku u ovu sezonu ušao sa cijenama višim za 15 do 20 posto, opisuje Igor Popović

U susjednoj Hrvatskoj ostvaruju se upozorenja iskusnih turističkih stručnjaka, da će najdeblji kraj u ovoj sezoni izvući svi oni koji su u privatnom smještaju gramzivo podizali cijene.

Krenula je “rasprodaja” nepopunjenog smještaja u last minute akcijama koje idu do 50 posto, iako je booking tokom jula nešto ubrzao u odnosu na maj i juni, piše Poslovni.hr.

Doduše, “nadrapale” su i luksuzne vile čiji su gosti odlučili svoj novac potrošiti tamo gdje u godinama restrikcija u putovanjima nisu mogli, Grčkoj, Španiji, Turskoj i drugim dalekim destinacijama.

– Situacija nije alarmantna, ali bi mogla smanjiti prihode, a na kraju sezone svako mora dobro razmisliti da li da se nastavi ponašati kao da sljedećeg ljeta nema, rekao je za Poslovni dnevnik na Jadranu Igor Popović, vlasnik Adriagejta, koji upravlja sa 12.000 smještajnih jedinica.

Rasprodaju je prije nekoliko sedmica najavio Selimir Ognjenović, vlasnik agencije ID Riva koja radi na njemačkom tržištu, a na bum cijena istovremeno je upozorio i Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea.

Neki su iskoristili ovaj optimizam da podignu cijene i do 40-50 posto, a drugi su bili mudriji, pa je privatni smještaj u prosjeku u ovu sezonu ušao sa cijenama višim za 15 do 20 posto, opisuje Igor Popović. Ali, kada su stigle vijesti o recesiji, potražnja je usporila, posebno za najskuplje opcije. Popović kaže da je u maju i junu zabilježeno oko 20 posto manje rezervacija.

– Početkom ljeta najveći problem su bile skupe vile sa bazenima, koje su teško popunjavale “rupe”, a cijene su snižavale i do 50 posto u akcijama u posljednji čas. Kada su gosti ovo vidjeli, počeli su otkazivati rezervacije na Bookingu, jer su ljudi shvatili da mogu naći nešto jeftinije, objašnjava Popović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas