Subota, 22 lipnja, 2024

Prihodi od indirektnih poreza prvi put prelaze 10 milijardi KM

Preporučeno

Zanimljivo je da budžeti ne dobijaju više novca uprkos rastu prihoda, a razlog za to su veći iznosi za otplatu duga.

Prihodi od indirektnih poreza (PDV, akcize i carine) u Bosni i Hercegovini ove godine će prvi put premašiti “magičnu” cifru od 10 milijardi KM.

Ovi prihodi, koji predstavljaju jedan od najvažnijih izvora finansiranja svih državnih nivoa, iz godine u godinu rastu. Prošle godine su bili oko 9,9 milijardi KM, što je rekordan iznos od uspostave Uprave za indirektno oporezivanje.

Ove godine se rast nastavio, pa je već za 11 mjeseci ostvaren prihod od 9,7 milijardi KM. To je za 652 miliona KM ili 7,18 posto više u odnosu na 11 mjeseci prošle godine.

Iz ovoga se može izračunati da će ove godine prihodi, kada se uključi i decembar, prvi put premašiti iznos od 10 milijardi KM. Nažalost, do rasta prihoda dolazi djelimično i zbog inflacije, jer – što su više cijene viši je i PDV na proizvode.

Zanimljivo je da budžeti ne dobijaju više novca uprkos rastu prihoda, a razlog za to su veći iznosi za otplatu duga.

Tako je Federacija u 11 mjeseci ove godine dobila 3 milijarde i 204 miliona KM, što je za 1,31 posto manje u odnosu na lanjskih 3 milijarde i 247 miliona. Naime, iznos za otplatu duga je porastao sa 503 na 788 miliona KM, što je +56,7 posto.

Slična je situacija i s RS-om koji je dobio 1 milijardu i 786 miliona u odnosu na lanjskih 1 milijardu i 814 miliona KM (-1,49 posto), jer je otplata duga porasla za 63 posto sa 241 na 392 miliona maraka, piše BiznisInfo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Potreslo cijeli region: Međunarodna istraga će utvrditi šta je uzrok elektroenergetskog kolapsa

Crnogorski zvaničnici tvrde da je uzrok regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošenje i...

Još vijesti za vas