Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Prijetio joj je i tukao, Alma je sve prijavljivala nadležnima, ali se nije smirio dok je nije ubio: Jezivi detalji iz presude Eldinu Hodžiću

Preporučeno

Alma Kadić je od 2017. do 2021. godine trpila psihičko i fizičko zlostavljanje od strane svog supruga Eldina Hodžića, stoji u presudi.

Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, jučer je donijelo presudu kojom je Eldina Hodžića osudilo na jedinstvenu kaznu od 35 godina zatvora zbog svirepog ubistva bivše supruge Alme Kadić u julu 2021. godine, ugrožavanja sigurnosti i nedozvoljenog držanja oružja.

Pojedinačno, on je za monstrouzno ubistvo Alme dobio 32 godine zatvora, dok mu je šest mjeseci dosuđeno za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i tri godine za nedozvoljeno posjedovanje pištolja (iz kojeg je usmrtio Almu, op.a). Sutkinja Jahić je kazala da je Hodžiću opozvana ranija, uslovna kazna, u trajanju od 16 mjeseci, te je uračunata u novoizrečenu.

Kroz kakve je muke, nekoliko godina, prolazila Alma pokazuju i detalji iz presude koja još uvijek nije pravomoćna i na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe.

Alma Kadić je od 2017. do 2021. godine trpila psihičko i fizičko zlostavljanje od strane svog supruga Eldina Hodžića, stoji u presudi.

Upravo se čita:  Porodična drama u Zenici: Potukla se dva pijana brata, jedan završio u bolnici drugi iza rešetaka

– Alma je sa maloljetnom kćerkom otišla iz bračne zajednice kod svojih roditelja u sarajevsko naselje Boljakov Potok. Hodžić je 18. maja 2020. došao do njih i uzeo dijete. Tog dana je Almu pokušao udariti pesnicom u glavu ali ga je u tome spriječila njena majka Sevda. Nakon toga Sud je donio rješenje kojim se Hodžiću izriču mjere zabrane prilaska žrtvi na šest mjeseci. Međutim, Hodžić je nastavio isto da radi, stoji u presudi.

Potom je u augustu 2020. Almi slao poruke uvredljivog sadržaja.

– On je, prilikom predaje djeteta, Almi govorio: “Dronfuljo jedna jesi li se dobro izj….? I nakon toga mu je Općinski sud u Sarajevu izrekao mjeru zabrane približavanja oštećenoj na šest mjeseci. On je i pored toga, u nekoliko navrata prekršio ove mjere. Dolazio je Almi kući, kucao joj i zvao je govoreći joj: “Droljo jedna, jeb… si se za pare”, pri tome joj je psovao majku, navodi se u presudi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Upravo se čita:  Detalji jezivog slučaja koji je uznemirio BiH: Beba rođena živa a potom nasilno izgubila život

U decembru iste godine, Općinski sud je donio rješenje kojim je Hodžića novčano kaznio ali je on nastavio sa fizičkim zlostavljanjem nesretne Alme Kadić i tokom septembra 2020. U januaru 2021. godine je Almu udario pesnicom nakon čega je ona podnijela tužbu za brakorazvodnu parnicu.

– U aprilu 2021. godine Hodžić je došao do Alme govoreći joj: “Šta je kur.., jesi li došla iz jeb…..? Neću se obazirati što je dijete tu, ubit ću te”, pročitala je sutkinja Jahić dio iz presude, ističući da je Hodžić Almu uhodio s posla i na posao. Alma je sve prijavljivala nadležnim organima, i to sarajevskoj Četvrtoj Policijskoj upravi i Centru za socijalni rad Novi Grad.

– Optuženi se bez obzira na sve izrečene mjere ponašao kao da mu nisu ni izrečene, navodi se u presudi. Prilikom donošenja odluke Sud nije našao nijednu olakšavajuću okolnost na strani optuženog, dok je broj otežavajućih okolnosti bio veliki.

Upravo se čita:  Poznat identitet vozača Škode koji je poginuo jutros na dionici magistralne ceste M-17

Hodžić je već bio osuđen na 35 godina zatvora ali je Vrhovni sud Federacije BiH ovu presudu ukinuo i naložio da se provede novi postupak, nakon kojeg mu je izrečena ista kazna. I na jučer izrečenu kaznu, postoji pravo žalbe.

– Ubici je trebala doživotna, a ne kazna od 35 godina. Ono što sam preživljavala ja, moje dijete, i njegovo dijete, nažalost. Ovo meni ne znači ništa. Ali, opet, s jedne strane kad pogledam, drago mi je što će doći na mjesto gdje već odavno treba da bude, pa da vidi kad na nekome silu prosipaš, pa da vidiš kad si ti u četiri zida, nemoćan. Da vidiš kako se osjećaš…, kazala je jučer Sevda Kadić, majka ubijene Alme.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas