Srijeda, 21 veljače, 2024

Dječaci pronašli novčanik pun para, vratili ga vlasniku

Preporučeno

– Svi nas sada pitaju kako smo se dogovorili da novčanik vratimo, ali mi se oko toga jednostavno nismo dogovarali, to se valjda podrazumijeva. Prva nedoumica nam je bila kako pronaći vlasnika – malo ljutito kaže jedan od dječaka

djecaci-novcaniPetorica tinejdžera pronašla su na ulici novčanik sa 9.000 dinara, platnim karticama i dokumentacijom, a onda i vlasnika i sve to za pola sata.
Kragujevačke poštenjačine iz školske klupe zovu se Kristijan Vasić (14), Đorđe Savić (14), Bogdan Jovanović (13), Nemanja Dunić (13) i učenici su Osnovne škole “Mirko Jovanović”. Najstariji Mihajlo Marković (15) đak je srednje, Prve tehničke škole.

Dječaci su novčanik pronašli u Bosanskoj ulici u kragujevačkom naselju Aerodrom, gdje svi žive. Tog dana vraćali su se sa kupanja na gradskim bazenima. Đorđe je prvi ugledao novčanik, prašnjav i pregažen.

Upravo se čita:  Carina jeftino prodaje 3689 litara domaće rakije: Litar – 1,30 KM

– Svi nas sada pitaju kako smo se dogovorili da novčanik vratimo, ali mi se oko toga jednostavno nismo dogovarali, to se valjda podrazumijeva. Prva nedoumica nam je bila kako pronaći vlasnika – malo ljutito kaže dječak.

Mihajlo Marković dodaje da su najprije sačekali petnaestak minuta, za slučaj da se vlasnik vrati. Bogdanov prijedlog bio je da se raspitaju u okolnim trafikama i prodavnicama da li je neko nešto vidio. Dječacima niko nije mogao da pomogne.

– Onda smo otvorili novčanik i adresu vlasnika našli na nekom od dokumenata. Pozvali smo taksi i rekli tu ulicu. Taksista nas je povezao ka naselju Stara radnička kolonija. Ušli smo u zgradu i tražili pločicu sa imenom Ivana Božića, vlasnika novčanika. Pokucali smo na vrata. Otvorila nam je žena, Ivanova majka. Imali smo tremu – kaže Đorđe.

Upravo se čita:  Carina jeftino prodaje 3689 litara domaće rakije: Litar – 1,30 KM

Majka vlasnika novčanika je novinarka nedjeljnika “Kragujevačke” Gordana Božić. Ona kaže da je malo kada bila zbunjena kao kad je vidjela ovu grupu dječaka.

– I sada vidim malog Nemanju Dunića kako drži novčanik mog sina u rukama i zbunjeno objašnjava gdje su ga našli. Onda je tiho, skoro izvinjavajući se, rekao su potrošili 250 dinara iz novčanika da bi platili taksi i stigli kod vlasnika što prije, da ne brine. Nijemo sam stajala na vratima i gledala ih. Djeca su završila svoju misiju i krenula ka liftu. Trgla sam se, iz novčanika izvadila 500 dinara i dala im za sladoled. Hodala sam za njima do lifta i mazila po kosi jednog od njih i dalje zbunjena. Njihovi roditelji imaju divnu djecu – kaže Gordana Božić.

Upravo se čita:  Carina jeftino prodaje 3689 litara domaće rakije: Litar – 1,30 KM

Njen sin novčanik je izgubio, pošavši u bolnicu da obiđe suprugu koja je pred porođajem. Kada je saznao da je novčanik vraćen insistirao je da djecu počasti sa još 2.000 dinara, za još jedan provod malih poštenjačina na gradskim bazenima.

Izvor: Telegraf

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Sve više raste broj bh. građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u...

Još vijesti za vas