Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Qatar Airways ostaje posvećen očuvanju životne sredine tokom obnavljanja mreže destinacija

Preporučeno

Qatar Airways je jedna od rijetkih aviokompanija koja tokom ove krize nikada nije prestala da leti. Kombinacija modernih aviona sa ekonomičnom potrošnjom pomogla joj je da razvije održivo i prilagođeno rešenje, omogućavajući joj da leti ka rutama sa smanjenom ukupnom potražnjom, jer u svojoj floti posjeduje avione različitog kapaciteta. Zbog uticaja COVID-19 na turizam i putovanja, aviokompanija je donijela odluku da svoju flotu Airbus A380 prizemlji, jer ni ekološki ni komercijalno nije opravdano da upravlja tako velikim avionima na sadašnjem tržištu.

Putnici koji su svjesni važnosti očuvanja životne sredine mogu biti uvjereni da Qatar Airways kontinuirano prati tržišta kako bi procijenio potražnju putnika kao i transporta robe, i tako osigurao da najefiksaniji avioni lete na svakoj ruti. Pronalaženje prave ravnoteže između potražnje putnika i transporta robe, omogućilo je aviokompaniji da nastavi letjeti svojom flotom u potpunosti (B787 i A350), prevozeći putnike sigurno svojim kućama i uspostavljajući pouzdan zračni kapacitet za podršku globalnoj trgovini i transportu neophodnih medicinskih i pomoćnih sredstava.

Qatar Airways je aviokompanija koja u svojoj floti ima najviše A350 aviona u odnosu na druge, a bila je i prvi kupac za A350-900 i A350-100. Sa ukupno 49 A350 letjelica u svojoj floti, prosječne starosti 2,5 godine i kapacitetom sjedišta optimizovanim za trenutno tržište, A350 se savršeno pozicionirao kao lider u obnavljanju mreže destinacija ove aviokompanije. Trideset aviona B787 takođe pružaju odgovarajući kapacitet na rutama u Evropi upravo dok se tržišta oporavljaju. Dok se svijet priprema za izlazak iz krize COVID-19, upravo je A350 avion koji aviokompanija bira na najvažnijim strateški dugim stazama do Amerike, Evrope i azijsko-pacifičke regije.

Upravo se čita:  Objavljene cijene karata za letove Istanbul – Tuzla

Generalni direktor Qatar Airways grupacije, gospodin Akbar Al Baker izjavio je: “Qatar Airways grupa ima i uspjeha i iskustva kao lider u oblasti održivog poslovanja. Svoje odgovornosti za brigu o životnoj sredini preuzimamo ozbiljno, a održivost je na prvom mjestu poslovnog planiranja u cijeloj grupi. Zbog toga imamo prosečnu starost flote manju od 5 godina, odnosno jednu od najmlađih na svijetu. Zahvaljujući našim strateškim i raznolikim ulaganjima u našu flotu, održivost našeg poslovanja nije zavisila od određenog tipa aviona. Ovo nam je omogućilo da budemo jedna od rijetkih svjetskih aviokompanija koja tokom krize nikada nije prestala da leti, prevozeći dva miliona putnika, i u tom trenutku je postala najveća međunarodna aviokomapnija na svijetu koja je nastavila da leti.

“Dok obnavljamo mrežu, putnici se mogu osloniti na nas da ćemo ih odvesti tamo gde žele da idu, koristeći avione odgovarajuće veličine kako bi pružili razuman kapacitet na svakoj ruti. Kao rezultat toga, nećemo nastaviti da letimo našom flotom A380 dok se potražnja ne vrati na odgovarajuće nivoe. Pažljivo proučavajući brojke uticaja na životnu sredinu, letenje tako velikih letjelica sa malim faktorom opterećenja ne ispunjava naše ekološke obaveze niti ima komercijalnog smisla. Naša mlada flota aviona Airbus A350 i Boeing 787 mnogo je prikladnija za trenutnu globalnu potražnju.”

Upravo se čita:  Uskoro otvaranje: Počelo postavljanje prvog sloja asfalta na mostu Počitelj

Qatar Airways je prva aviokompanija na Bliskom istoku koja je akreditaciju stekla na najvišem nivou u IATA programu za zaštitu životne sredine, dok će njen dom i središte, Međunarodni aerodrom Hamad, biti prvi aerodrom u regiji koji je postigao rejting Globalnog sistema za ocjenu održivosti (4 GS zvjezdice) kao dio plana za širenje kapaciteta na preko 53 miliona putnika godišnje do 2022. godine.

Iako je aviokompanija Qatar Airways ostala fokusirana na svoju osnovnu misiju transporta ljudi svojim kućama i robe osnovne pomoći u ugroženim regijama, aviokompanija nije zaboravila svoje ekološke odgovornosti. Kompanija je interno upoređivala model A380 sa A350 na relacijama iz Dohe brojnim svjetskim destinacijama. Na tipičnom letu u jednom smijeru, aviokompanija je otkrila da je avion A350 uštedio najmanje 16 tona CO2 po putovanju u jednom smijeru u poređenju s A380. Analizom je utvrđeno da A380 emituje preko 80% više CO2 po putovanju u odnosu na A350 na svakoj od ovih ruta. U slučajevima letova za Melbourne, New York i Toronto, A380 je ispuštao 95% više CO2 po putovanju, dok je A350 uštedio oko 20 tona CO2. Dok se potražnja putnika ne vrati na odgovarajući nivo, Qatar Airways će svoje avione A380 držati prizemljenim, osiguravajući da lete samo komercijalno i ekološki održivim avionima.

Upravo se čita:  Uskoro otvaranje: Počelo postavljanje prvog sloja asfalta na mostu Počitelj

Fokus Qatar Airwaysa na održivo poslovanje proteže se i na njegov dom i središte, Međunarodni aerodrom Hamad (HIA), koji je nedavno proglašen za “Treći najbolji aerodrom na svijetu” i “Najbolji aerodrom na Bliskom istoku”. Nedavno je najavio da planira proširiti kapacitet na više od 53 miliona putnika godišnje do 2022. godine, dodatno se pozicionirajući kao aerodrom izbora u regiji za međunarodne putnike.

Kako bi omogućila da putnici mogu bezbrižno isplanirati svoje putovanje, aviokompanija je takođe produžila svoje procedure za rezervaciju i putnicima ponudila veći izbor. Aviokompanija će dozvoliti neograničen broj promjena datuma, a putnici mogu da mijenjaju destinaciju onoliko puta koliko je potrebno, ukoliko je na udaljenosti unutar 5,000 kilometara od prvobitne destinacije. Aviokompanija neće naplaćivati nikakve razlike u cijeni za putovanja završena do 31. decembra 2020, nakon čega će se primjenjivati uslovi tarife. Sve karte rezervisane za putovanja do 31. decembra 2020, važit će dvije godine od datuma izdavanja. Za detaljne uslove koji se primjenjuju posjetite www.qatarairways.com/RelyOnUs.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas