Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Radnik 4 godine nije dolazio na posao: Kad je dobio otkaz, tužio ih

Preporučeno

U HEP-u kažu kako su ga oni potkraj marta lani konačno očekivali na poslu, ali se “uopće nije javljao, niti je dolazio na posao, niti je na bilo koji način opravdao izostanak”.

Muškarac iz okoline Bjelovara u Hrvatskoj dobio je otkaz u HEP-u jer više od četiri godine nije dolazio na posao. Nakon toga je podnio tužbu protiv HEP-a navodeći kako je odluka o otkazu nezakonita te traži da ga vrate na posao. Otkriva da je morao u zatvor, ali bilo ga je sram to reći poslodavcu, piše Danica.

Sud je jučer ipak odbio njegovu tužbu navodeći kako je odluka o otkazu posve zakonita. Na posao nije dolazio od decembra 2017. do februara 2022. zbog bolovanja, a potom je do kraja marta 2022. koristio godišnji odmor. Na neodređeno je bio zaposlen u julu 2015. godine.

Kako se ni nakon isteka godišnjeg odmora 23. marta nije pojavio na poslu, HEP mu je uručio vanredan otkaz ugovora o radu s kojim se suglasilo i Radničko vijeće. On je na sudu rekao kako je nakon bolovanja 17. februara lani upućen u zatvor zbog neplaćanja alimentacije za dijete.

No, u međuvremenu je platio sve zaostatke za uzdržavanje djeteta koje je bio dužan, pa je 27. aprila iste godine ipak pušten iz zatvora. Na kraju je putem advokatice u martu molio HEP da mu omogući neplaćen dopust od još barem mjesec dana, ali oni na to nisu pristali.

“Imao sam opravdani razlog nedolaska na posao jer sam bio fizički spriječen, a da mi je poslodavac odobrio dodatni neplaćeni dopust u trajanju od mjesec dana, do otkaza ugovora o radu ne bi ni došlo”, tumači.

“Bio sam na bolovanju zadnje četiri godine, pa tih dodatnih mjesec dana ne bi ništa značilo. Ali, HEP me se očito želio riješiti, što je neprihvatljivo s obzirom na moj staž, zdravstvene i porodične prilike te status branitelja”, upozorio je otpušteni radnik.

U HEP-u kažu kako su ga oni potkraj marta lani konačno očekivali na poslu, ali se “uopće nije javljao, niti je dolazio na posao, niti je na bilo koji način opravdao izostanak”.

Presuda je nepravomoćna i muškarac se na nju može žaliti.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas