Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Sastanak EU – BiH 1. oktobra u Briselu

Preporučeno

Evropski komesar Štefan File uputio je pismo bh. zvaničnicima za novu rundu dijaloga na visokom nivou Evropska unija – Bosna i Hercegovina o procesu pristupanja BiH EU, koji će biti održan 1. oktobra u Briselu, piše danas „Dnevni avaz”.

Na spisku učesnika nalaze se sedmorica lidera političkih partija u BiH: Zlatko Lagumdžija(SDP), Milorad Dodik, (SNSD), Dragan Čović (HDZ), Fahrudin Radončić (SBB), Mladen Bosić (SDS), Martin Raguž (HDZ 1990) i Sulejman Tihić (SDA).

U Brisel bi trebao putovati i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH (DF), predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ), premijeri Federacije i Republike Srpske Nermin Nikšić (SDP) i Željka Cvijanović (SNSD), kao i gradonačelnik Distrikta Brčko Anto Domić (HDZ).

U razgovorima bi trebala učestvovati i Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije, i Igor Davidović, ambasador BiH pri EU.

Kako saznaje “Avaz”, tokom dijaloga bit će govora o ispunjavanju najvažnijih uvjeta koji su postavljeni pred BiH na putu ka EU, odnosno analizirat će se dogovorena Mapa puta od prošle godine.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Očekuje se da će posebna pažnja biti posvećena implementaciji presude „Sejdić-Finci”.

“Avaz” podsjeća da je prije godinu Štefan File bh. zvaničnicima uručio Mapu puta u kojoj je konkretno navedeno šta je sve potrebno ispuniti da bi BiH dobila kandidatski status za EU. S obzirom na to da najvažnija stvar nije dogovorena, odnosno da nije implementirana presuda “Sejdić-Finci”, File je nedavno uputio oštre kritike bh. liderima, pozvavši ih da konačno prekinu zastoj BiH na njenom evropskom putu.

Sudeći prema informacijama koje dolaze iz Brisela, nova runda dijaloga mogla bi biti jedna od posljednjih šansi bh. liderima da uhvate voz za EU. Činjenica je da zemlje regiona krupnim koracima ispunjavaju evropske uvjete, zbog čega BiH prijeti potpuna izolacija.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas