Srijeda, 24 srpnja, 2024

Sedam proljetnih super namirnica

Preporučeno

One nemaju samo odličan ukus. Ove proljetne namirnice mogu poboljšati i vaš imunološki sistem, ojačati kosti i spriječiti mamurluk. Ako volite povrće, saznajte koje su to namirnice u kojima trebate uživati upravo sada.

salataRotkvice – Obično ništa drugo do ružičasti dodatak raznim salatama, rotkvice su izuzetno hranjive i sadrže trećinu dnevne preporučene doze vitamina C. Jedite ih u kombinaciji sa brokulom, jer rotkvice sadrže enzime koji pojačavaju apsorpciju jedinjenja koje sadrži brokula, a koja se bore protiv raka. Od lišća možete napraviti pesto umak za tjesteninu ili ga možete propržiti – lišće rotkvice sadrži više vitamina C, kalcijuma i proteina od samog ploda.

Rukola – Ona se danas mnogo koristi u salatama, a sada je pravo vrijeme da uživate u njoj. Rukola sadrži velike količine magnezijuma, minerala važnog za očuvanje zdravlja i jačine kostiju, zdravlja imunološkog sistema i jačine mišića. I ne morate se ograničiti samo na salate – rukolu možete dodati i skoro svim drugim jelima.

Mladi luk
– Od njega nećete imati svjež dah, ali mladi luk je izrazito bogat kvercetinom – antioksidantom koji djeluje kao antihistaminik (što je izuzetno važno kod sezonskih alergija). Pored toga, kvercetin snižava krvni pritisak i štiti od srčanih oboljenja.

Šparoge – Šparoge iz staklenika, koje su dostupne tokom cijele godine, ukusom se ne mogu mjeriti sa onima iz bašte, koje su najbolje između marta i juna. 150 grama šparoga sadrži oko 70% dnevne preporučene doze vitamina K, koji pomaže transport kalcijuma do kostiju, i 20% vitamina A koji poboljšava imunološki sistem. Još jedan razlog da volite šparoge? Jedite ih prije konzumiranja alkohola, jer istraživanja pokazuju da ovo ukusno povrće može spriječiti mamurluk.

Grašak – Imajte na umu da sezona graška traje svega dvije sedmice pa je najbolje da ga jedete sada. Samo 150 grama zadovoljava potrebe za dnevnom dozom vitamina C koji se bori protiv alergija, a grašak je i jedan od najboljih izvora tiamina (vitamin B1) – vitamina koji poboljšava raspoloženje i sprečava nastanak depresije.

Zelena salata
– Sve vrste zelene salate, osim ajsberga, sadrže ogromne količine antioksidanata. Trenutno joj je sezona i uživajte u njoj upravo sada (ona se može naći na tržištu tokom cijele godine, ali samo tokom proljeća se ne gaji u plastenicima).

Špinat – Osim što je odličan izvor vitamina C i folne kiseline, dvije hranjive materije koje jačaju imunološki sistem i štite od alergija, špinat je bogat izvor i jedninjenja koje se zove betain za koje je utvrđeno da poboljšava preformanse vježbanja. I tu nije kraj: špinat sadrži lutein i zeaksantin, fitohemikalije koje mogu spriječiti makularnu degeneraciju oka, jednog od vodećih uzroka sljepila.
(Minimagazin)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas