Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Šest laganih trikova pomoću kojih ćete jesti manje

Preporučeno

Lako se prejesti: velike porcije koje dobijamo u restoranima i navika da jedemo dok gledamo televiziju ne pomažu u održavanju zdrave težine. No istraživanja naših prehrambenih navika pokazuju da postoji puno malih načina da zaustavimo jedenje bez stvarne potrebe. Evo šest malih trikova.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Uzimajte male gutljaje

Zasigurno zvuči kao jeftini trik, no istraživanja su pokazala da manje količine tekućine pomažu da jedemo manje.

2. Odaberite namirnicu jakog mirisa

Hrana intenzivnog mirisa pomaže da smanjimo porcije. Ispitanici u jednoj studiji kojima je ponuđen kolač od vanilije s različitim intenzitetom mirisa jeli su manje porcije kolača ako im je bila ponuđena vrsta jačeg mirisa.

3. Kombinirajte kontrastne boje

Želite pojesti manje pirea? Onda nemojte jeste na bijelom tanjiru. Odaberite tanjir čija je boja u kontrastu s bojom hrane i tako ćete pojesti manje.

4. Služite se vibrirajućom vilicom

Na američkom se tržištu mogu naći vilice čiji se mali senzor aktivira jedete li prebrzo.

5. Jedite na manjim tanjirima

Poslužite li hranu na manjem tanjiru, učinit će vam se jedete manje. Tako ćete u prosjeku smanjiti obrok za čak 20 posto.

6. Prigušite svjetla i smanjite muziku

Jedna je studija provedena u restoranima pokazala da gosti jedu čak 175 manje kalorija po obroku (što je 18 posto manje) ako je u lokalu mekše svjetlo i muzika nego inače. Zašto to ne biste iskušali i kod kuće, savjetuje Huffington Post.

(Tportal)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas