Petak, 24 svibnja, 2024

Sistem joj nažalost nije pomogao: Ovo je Emira koju je usmrtio bivši partner u Sarajevu!

Autor:GPM

Preporučeno

Anel Bećirović, osumnjičeni za ubistvo Emire Maslan, ranije je bio osuđen za nasilje u porodici upravo nad djevojkom koju je jučer usmrtio.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su objavili detalje i okolnosti sinoćnjeg femicida u Sarajevu u kojem je ubijena Emira Maslan.

Kako navode, slučaj im je postao poznat nakon što je oko 14:20 sati u Policijsku stanicu Novi Grad došao građanin koji je prijavio da se njegova uposlenica Emira Maslan nije pojavila na poslu i da se ne javlja na telefon te izrazio zabrinutost za njenu sigurnost.

Odmah su na mjesto stanovanja Emire, u ulici Bosanska, područje općine Novi Grad, upućeni policijski službenici, koji su uz pomoć stručnih lica otvorili zaključana vrata stana. U unutrašnjosti stana zatečeno je beživotno žensko tijelo.

Na lice mjesta došla je ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, koja je u 15:00 sati konstatovala smrt žene, za koju je utvrđeno da se radi o Emiri Maslan, rođenoj 1992. godine.

O svemu navedenom putem telefona, obaviještena je dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja je izašla na lice mjesta, te zajedno s policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije, i uz prisustvo sudskog vještaka medicinske struke, izvršila uviđaj na licu mjesta, u vremenu od 17:15 do 20:15 sati, nakon čega je beživotno tijelo Emire Maslan po naredbi dežurne tužiteljice prevezeno u proskturu Bare, gdje će biti izvršena obdukcija.

Na osnovu prikupljenih saznanja te saslušanja više svjedoka, došlo se do informacija da je žrtva u navedenom stanu boravila s djetetom, koje je stekla u vanbračnoj zajednici s muškarcem Anelom Bećirovićem, s kojim je do mjeseca decembra 2022. godine živjela na adresi u ulici Aleja Lipa, općina Novo Sarajevo, kada ju je Služba socijalne zaštite Novo Sarajevo izmjestila prvobitno u Sigurnu kuću, a potom u stan u ulici Bosanska, općina Novi Grad Sarajevo.

Upravo se čita:  Tužilaštvo se oglasilo o užasu u Tuzli: Potvrđen pronalazak tri tijela u stanu, istražitelji na terenu

Dalja saznanja su ukazivala da ubica boravi u stanu na adresi u ulici Aleja Lipa, općina Novo Sarajevo, kao i da povremeno boravi na području općine Centar Sarajevo.

“Dana 13.11.2023. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo Ubistvo iz člana 166. KZ FBiH na štetu E. M., uz predhodnu saglasnost tužiteljice KTKS, formirani su operativni timovi policijskih službenika Sektora za policijsku podršku i Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koji su istovremeno pokrili obje lokacije”, navodi se iz MUP-a KS.

Uz pribavljenu usmenu naredbu dežurnog sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu, u 18:40 sati izvršen je nasilan ulazak u stan u ulici Aleja Lipa, općina Novo Sarajevo. Prvo je pronađeno i evakuisano dijete – nepovrijeđeno, koje su pregledali ljekari i preuzeli službenici Službe socijalne zaštite JU “Kantonalog centra za socijalni rad”.

U stanu je zatečen muškarac, za kojeg je utvrđeno da se radi o Anelu Bećiroviću, a koji je tom prilikom bio naoružan pištoljem, prijeteći da će se ubiti, istovremeno zahtijevajući od policijskih službenika da mu se ne približavaju.

Upravo se čita:  Na vratima ostavio poruku: Ovo je monstrum koji je u Tuzli sjekirom usmrtio suprugu i djecu od devet i dvije godine

“Policijski službenici Sektora za policijsku podršku i Sektora kriminalističke policije, u cilju zaštite života lica A. B., zaštite života prisutnih policijskih službenika, kao i zaštite sigurnosti građana užeg i šireg lokaliteta, preduzeli su sve neophodne kriminalističko-taktičke, te operativne mjere i radnje kako bi se imenovani stavio pod kontrolu i onemogućio u iskazanoj namjeri upotrebe vatrenog oružja, te se otpočelo s pregovorima s imenovanim, a kako bi isti odložio oružje. Na licu mjesta za potrebe pružanja hitne medicinske pomoći, angažovana je mobilna ekipa ZZ HMP Kantona Sarajevo”, kažu iz sarajevske policije.

Poduzete mjere su u 19:55 sati rezultirale neutralisanjem neposredne prijetnje za upotrebu vatrenog oružja, gdje je oružje na siguran način oduzeto od Bećirovića, a on je stavljen pod punu kontrolu te je uhapšen nakon pružanja ljekarske pomoći, piše Klix.ba.

“Borila se da zaštiti sebe i dijete od trauma, ali nije zaštićena od Anela”

Emiru Maslan, mladu majku iz Sarajeva sistem nije zaštitio. Koristila je sve što je imala na raspolaganju da zaštiti sebe i dijete, ali nije uspjela.

Tokom boravka u sigurnoj kući u koju je otišla jer nije imala drugi izlaz i način da pobjegne od svakodnevnog maltretiranja strepila je za svoj i za život djeteta piše Crna-Hronika.

– On je bio narkoman. Maltretirao je na svaki način, niko je nije htio zaštititi, pomoći joj da obezbijedi siguran život za sebe i dijete. Prijetio je i njenoj porodici, priča nam žena koja je prošla istu golgotu i sa Emirom provela određeno vrijeme u sigurnoj kući.

Upravo se čita:  Jutro nakon što se majka i djeca nisu javljala, odnosno nisu pojavili na poslu i u školi, alarmirana je policija: Motiv ovog svirepog zločina se utvrđuje!

Dodaje kako se borila da dijete zaštiti od trauma, stresa, jer je svaki susret sa Anelom Bećirovićem bio nova trauma, novo iživljavanje, udarci i bol.

– Borila se da dijete zaštiti. Žalila se na rad Centra za socijalni rad Novo Sarajevo. Posebno je bila razočarana kada joj je socijalna radnica rekla da će je Centar tužiti jer ne da dijete ocu, narkomanu.

A on je dolazio po njega kada je htio, nije ga vraćao na vrijeme, isključivao bi mobitel kada ga uzme, dodaje sagovornica koja krivce za smrt mlade majke vidi u sistemu, MUP-u KS-a, Tužilaštvu koje mu je za premlaćivanje i kontinuirano iživljavanje ranije izrekao kaznu od samo tri mjeseca zatvora, ali i Centru za socijalni rad koji nikada nije bio podrška mladoj majci i njenom djetetu

Anel Bećirović, osumnjičeni za ubistvo Emire Maslan, ranije je bio osuđen za nasilje u porodici upravo nad djevojkom koju je jučer usmrtio.

Pomahnitali Anel od ranije je poznat policijskim organima reda i mira i to zbog nasilja u porodici ali i zbog upotrebe narkotičkih sredstava. Sinoć je nađen pištolj u stanu, stvari u stanu su bile razbacane, a vrata obijena. Dijete je prisustvovalo činu ubistva”, potvrdio je njegov advokat Omar Mehmedašić.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD-a o Dodikovom “razdruživanju”: To bi značilo kraj RS-a

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik jučer objavio da će Vlada RS-a predložiti "razdruživanje" ovog...

Još vijesti za vas