Subota, 2 ožujka, 2024

Skočile cijene nekretnina u BiH: Kvadrat stana košta koliko dvije prosječne plaće

Preporučeno

Analiza Agencije za statistiku BiH pokazuje da je broj prodanih novih stanova u prvom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na prvo tromjesečje 2021, veći je za 1,5%.

Prosječna cijena prodanih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine u Bosni i Hercegovini iznosila je 2.248 KM po kvadratnom metru.

Za godinu dana, cijena kvadrata poskupila je za 447 KM ili za skoro 25 posto.

Upravo se čita:  Vlada KS dala zeleno svjetlo: MUP KS se pojačava i obnavlja "krvnu sliku", primaju još 200 policajaca

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena prodanih novih stanova u prvom tromjesečju prošle godine iznosila je 1.801 KM.

“U usporedbi sa prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2021. godini, u prvom kvartalu ove godine prosječna cijena veća je za 23 posto, a u odnosu na isti period lani veća je za 24,9 posto “, priopćili su iz ove agencije.

Upravo se čita:  Meteorolozi najavili: Prvih sedam dana marta neće biti u skladu s kalendarom

Za godinu dana, kvadrat građevinskog zemljišta poskupio je sa 185 na 226 KM, u prosjeku. Cijena gradnje i dobit izvođača povećani su sa 1.141 na 1.426, dok su ostali troškovi porasli sa 475 na 596 KM.

Praktično, kvadrat stana u novogradnji u prvom tromjesečju ove godine koštao je koliko iznose dvije prosječne plaće u BiH. Naime, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u BiH je u martu 2022. iznosila 1.092 KM.

Upravo se čita:  Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu izvršenja kazne

Analiza Agencije za statistiku BiH pokazuje da je broj prodanih novih stanova u prvom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na prvo tromjesečje 2021, veći je za 1,5%. U odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2021. godini manji je za 32,3 posto.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas