Nedjelja, 1 listopada, 2023

Sljedeće sedmice konkurs za njegovateljice u Njemačkoj, najniža plata 1.500 eura

Preporučeno

Javni poziv će biti objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a bit će dostupan i na lokalnim biroima za zapošljavanje

negovateljicePrvi javni poziv od poslodavaca Njemačke, putem Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke, doći će već sljedeće sedmice, a radit će se o zapošljavanju oko 250 njegovateljica iz BiH koji će morati da ispunjavaju određene uvjete – izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić.

Brutoplaća za ove radnike bi trebala biti oko 1.900 eura, a neto plaća od 1.500 do 1.600 eura, a na poziv se mogu prijaviti oni koji imaju završenu srednju medicinsku školu (opći ili pedijatrijski smjer) i znaju njemački jezik. Delić je naglasio da će svi oni na osnovu javnog poziva morati dostaviti određenu dokumentaciju kojom potvrđuju svoje znanje.

Upravo se čita:  Kosovo traži od Srbije da povuče vojne trupe s granične linije

– Jedan od osnovnih uslova je poznavanje njemačkog jezika, a Savezna agencija za zapošljavanje Njemačke će putem svojih službi u BiH izvršavati provjeru znanja njemačkog jezika da bi sklopili ugovor sa njima – dodao je Delić.

Podsjetio je da je u srijedu u Bonu potpisan Dogovor o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku na određeno vrijeme čime su stvoreni uvjeti za početak procedure zapošljavanja medicinskih kadrova iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku na poslove njegovatelja/ica.

BiH je među četiri zemlje koje su potpisale takav dogovor. Osim BiH potpisali su ga Srbija, Filipini i Kina.

– Putem ovog programa imat ćemo priliku da oko 500 medicinskih tehničara iz BiH pošaljemo do kraja 2014. na rad u Njemačku – dodao je Delić.

Upravo se čita:  Stižu rekordne temperature za ovo doba godine

Njegovatelji iz BiH moći će u Njemačkoj neprekidno raditi do dvije godine, s tim da postoji mogućnost da ponovo rade kod njemačkih poslodavaca.

Delić je istakao da se radi o legalnom načinu zapošljavanja naših građana u inostranstvu na određeno vrijeme, te da će oni imati sva radna prava kao i zaposleni državljani Njemačke.

Potpisivanje ovog dogovora je, po riječima zamjenice ministra civilnih poslova BiH Denise Sarajlić-Maglić, od izuzetnog značaja za BiH posebno ako se ima u vidu da se, prema zvaničnim podacima zavoda za zapošljavanje FBiH i RS, na evidenciji nezaposlenih sa završenom srednjom medicinskom školom ima 5.200 osoba.

Upravo se čita:  "Ne vidim ništa sporno": Doktor iz Brčkog priznao da je ispod fontane zakopao kosti žrtve

– Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH intenzivno rade na razvijanju ovog modela saradnje i s drugim zemljama i inicirat ćemo potpisivanje sličnih sporazuma i dogovora – dodala je Sarajlić-Maglić.

Ovaj dogovor je na obostranu korist – njime je zadovoljna njemačka strana, s obzirom na to da dobija kvalifikovanu radnu snagu, a s naše strane, radnici koji će na ovaj način biti zaposleni dobijaju povoljne uvjete za rad.

Javni poziv će biti objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a bit će dostupan i na lokalnim biroima za zapošljavanje.

Javni poziv će biti objavljen u narednih deset dana, odnosno pošto ga Agenciji dostave kolege iz Savezne agencije za rad SR Njemačke.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Policija o ubistvu Tuzli: Šta se sinoć dogodilo u naselju Miladije?

U tuzlanskom naselju Miladije sinoć se desilo stravično ubistvo u kojem je Emin Mustafić zvani “Pinki” usmrtio Ismara Karahmeta...

Možda vas zanima i ovo