Srijeda, 17 travnja, 2024

Šokantni detalji u predmetu “Džena Gadžun”: Djevojčica bila u srčanom zastoju 30 minuta

Preporučeno

Danas je održano ročište u Kantonalnom sudu Sarajeva u slučaju "Džena Gadžun", koji obuhvata optužbu protiv doktora Suada Rožajca, Jasmine Halimić i Nine Jovanović zbog smrti dvogodišnje Džene Gadžun. Amila Sidran je svjedočila na ročištu.

Sidran, pedijatrijski specijalista, primila je Dženu Gadžun u Kliničkom centru nakon komplikacija tokom operacije u ordinaciji “Bejtović”.

Glavna sestra intenzivnog odjela primila je poziv hitne pomoći da dijete dolazi u kritičnom stanju, reanimirano i u srčanom zastoju – počela je Sidran.

Nastavila je objašnjavati postupak nakon što životno ugroženo dijete stigne. Djevojčica je primljena u odjel u 13:50 sati.

Nakon prijema, Džena je bila na umjetnom disanju, nije bila priključena na EKG elektrode, i dobila je stopostotni kisik.

Operacija očnog kapka

Doktor Rožajac je bio prisutan, predstavio se i rekao da je on vodio anesteziju – nastavila je Sidran.

Sidran je istakla da je Džena imala ušiveno oko na čelu, što ju je zbunilo jer je operacija izvršena u privatnoj ordinaciji.

Dodala je da je srčani zastoj trajao predugo, da su utvrdili neurološko stanje i da nije bilo odgovora na podražaje. Stavili su je na respirator i davali lijekove kako bi uspostavili cirkulaciju.

Upravo se čita:  Roditelji Danke Ilić (2) izjasnili se prvi put zajedno nakon nestanka djevojčice: "Ne prihvatamo saučešće, nismo sahranili dijete"

Pitala je Rožajca: “Šta je ovo s očima?”, a Ninu: “Je li završeno?”.

Druga zenica je bila proširena, primjetno oštećenje moždanih nerava – kazala je Sidran.

Rožajac je rekao da je izgubio puls, ali nije dao daljnje odgovore.

Dalje se navodi da nije bilo monitoringa, tj. EKG elektroda.

Rožajac nije znao koliko je dugo trajao srčani zastoj i rekao je da je izgubio puls tokom operacije, nakon čega je Sidran utvrdila odstupanja.

Dijete nije bilo pri svijesti pri prijemu, srce se vratilo, ali nije dugo radilo, što je dovelo do nepovratnih oštećenja mozga. Zastoj je trajao preko 30 minuta, a dvije minute su dovoljne za trajna oštećenja – naglasila je Sidran.

Djevojčica je došla u dubokoj komi, a 14. novembra u ranim jutarnjim satima srce joj je prestalo kucati. Pozvana je komisija, ali niko nije htio isključiti dijete s aparata.

Nije bilo pomoći, bila je potpuno ovisna o svim intenzivnim mjerama, respirator, bio je veliki rizik za transport djevojčice.

Upravo se čita:  Poznat identitet nastradalog čuvara u velikom požaru u Srebreniku: Radi se o demobilisanom borcu Armije RBiH

Dalje je istakla da je Rožajac svakodnevno zvao da pita za stanje djevojčice, što je ometalo rad doktora.

Sidran je pretpostavila na osnovu neuroloških oštećenja da je zastoj trajao duže.

Navodi se da je policija došla da pita je li dijete u životnoj opasnosti, a šefici odjela su obavijestili po proceduri.

Krvni pritisak je bio u kolapsu, nemjerljiv… Dijete je došlo u komi bez krvnog pritiska – istakla je doktorica.

Šećer je bio 38.

Majka je pitala je li živa, što mi je bilo najteže – kazala je doktorica.

Zbog nesuglasica oko anestezije na unakrsnom ispitivanju, doktorica je dalje pojasnila.

– Kada se dijete uvodi u opću anesteziju mora se pregledati i postojati nalaz da je dijete zdravo, sedam dana prije, a ne dan pred operaciju – naglasila je doktorica.

Upravo se čita:  Objavljene fotografije požara u kojem su poginule majka i kćerka

Dalje navodi da je dopustila Rožajcu da prisustvuje pregledima, iako nije bilo etično, i da je bio vidno uznemiren kada mu je postavljala pitanja.

Znali smo da je dijete mrtvo (op. mozak) kad je dovezeno, ali smo uradili CT da ispoštujemo – zaključila je doktorica.

Naredno ročište

Sljedeće ročište je zakazano za 21. mart u 10 sati, a svjedoci će biti Feriha Hadžagić-Ćatibušić i Almir Badnjević.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Od jutarnjih sati snijeg je prekrio našu zemlju. Iako smo se nadali da je zima prošla, jutros nam je...

Još vijesti za vas