Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Spisak starih modela automobila koji su i danas popularni

Preporučeno

Pojam starih modela automobila može se različito tumačiti u zavisnosti od države u kojoj se nalazite.

Za razliku do Njemačke gde se starim smatra automobil koji je van garancije i prešao je veliki broj kilometara, u Srbiji automobili stari i do 10 godina se nazivaju novim. To je i nama bila granica vodilja kada smo pripremali ovaj tekst za vas i zato ćemo vam u njemu predstaviti neke od najpopularnijih starih automobila koji su već ili će uskoro napuniti 18 godina. Pa da proslavimo zajedno, uživajte.

#1 Reno Klio i Reno Megan

Ako razmatrate kupovinu polovnog automobila starog do 10 ili 15 godina, na jedan lak način možete zaraditi dio ili čak većinu novca za ovu investiciju. U pitanju je otkup po najboljim cenama vašeg starog automobila, na mnogo lokacija u Srbiji i bez dodatnih troškova.

Jedan od najzastupljenijih automobila na ulicama našeg grada svakako je Reno Klio treće generacije. Ovaj auto je mali, kompaktan, pretežno namijenjen za gradsku vožnju mada mu ni duže relacije neće smetati. Njegov izvanredan dizel motor 1.5 dCi koji je veoma fleksibilan i izdržljiv zadovoljava potrebe prosječnog vozača automobila te je vjerovatno zbog njega toliko popularan.

Pomenuti motor troši manje od 5l/100km pa je odličan štediša i za gradsku vožnju i za otvoreni put. Održavanje ovog modela nije skupo, registracija takođe, pa su sve prilike da budete veoma zadovoljni njime. Takođe, 2006. godine osvojio je nagradu za automobil godine, a na Euro NCAP testu ocijenjen je sa pet zvjezdica.

Ako se odlučite za ovaj model, najbolje bi bilo da odaberete onaj sa petoro vrata. Veoma je komforan, sa udobnim sjedištima i volanom na podešavanje. Spoljašnjost mu je i dalje moderna, ali unutrašnjost nije i to je jedna od rijetkih zamjerki za ovaj model. Međutim, ogromna kaseta ispred suvozačevog sjedišta i jedan od najvećih gepeka u klasi poništavaju pomenute nedostatke.

Veoma popularan Renoov model je Reno Megan druge generacije koji je 2003. godine bio proglašen za najbolji automobil godine. Može se naći kao hečbek, sedan, karavan ali i kupe-kabriolet. Ovo je i auto veoma sličan Kliu, veoma je bezbijedan i i dalje dosta zastupljen na našim ulicama mada ga polako mijenja njegov nasljednik odnosno treća generacija.

#2 Golf V

Iako se proizvodi od jeseni 2003. godine, Golf V je kod nas još uvek veoma popularan. Nasledio je već kvalitetnu četvorku pa nije imao lak zadatak kada je u pitanju ispunjavanje očekivanja. Ako imate ovaj model ili planirate da ga kupite, vjerovatno ste već upoznati sa motorima koji su najbolji izbor – 1.9 tDi i 1.6 i 1.4 MPI. Trudite se da ostale izbjegnete. Sa dizel motorom, potrošnja je oko 5,5l na 100 kilometara a kod benzinskih može ići i do 9 l/100km. Zbog toga treba biti oprezan prilikom kupovine ovog modela, ima ih zaista mnogo i bolje je uložiti malo više vremena za istraživanje i raspitivanje nego za skupe popravke kasnije.

Golf V je najčešće u hečbek varijanti, još uvijek je dopadljiv i modernog dizajna obzirom na godinu proizvodnje. Što se tiče enterijera, nije se pokazao kao kvalitetan zbog siromašne opreme i skupe doplate za bolju.

U svakom slučaju, ukoliko izaberete pravi primjerak ovog modela, može vas služiti još dosta godina.

#3 Dacia Logan prve generacije

Ovaj model takođe možete često zapaziti na ulicama naših gradova. Proizvodnja Dacie Logan prve generacije započela je 2004. godine i trajala je do 2012. godine. Veoma je popularan zbog male potrošnje i kvalitetnog motora koji je predstavljen tri godine nakon proizvodnje prvog primjerka. U pitanju je ponovo Renoov 1,5 dCi sa 85 konjskih snaga koji troši oko 3,5 l na 100km što je zaista izvanredno. Kome je dizajn nešto bitniji, prvobitni model je 2008. godine redizajniran pa je tako dobio ljepše ivice i moderniji izgled.

Pored bitnih karakteristika kao što su motor i potrošnja, tu su i neka funkcionalna obeležja kao što je komforna kabina, prostrana unutrašnjost a nadasve ogroman gepek.

Troškovi održavanja Dacie Logan su izuzetno niski te se stoga sigurno nećete hvatati za glavu prilikom rijetkih odlazaka kod majstora.

#4 Peugeot 207 i 308

Pežo 207 takođe je imao težak zadatak da ispuni velika očekivanja vozača zbog svog prethodnika omiljenog među ljubiteljima Francuza, Pežoa 206. Auto je odmah prošao sa pet zvijezdica na Euro NCAP-u kao veoma bezbijedan. Što se tiče motora, ima dosta različitih kako benzinaca tako i dizelaša. Od benzinskih, tu je 1.4 TU, 1.4 ET3, 1.4 VTi, 1.6 VTi i još mnogi drugi, a od dizel motara, najpopularniji su 1.4 HDi koji troš i čak i manje od 5l na 100 kilometara, 1.6 HDi. Uz redovnu zamjenu ulja i redovno održavanje ne bi trebalo da neplanirano završite kod majstora.

#5 Škoda Fabia

Iako stara više od 20 godina, Škoda Fabia je i dalje jedan od najpopularnijih starih automobila koje možete videti kako na ulicama tako i na oglasima. Takođe, Škoda Fabia spada u red najbezbednijih automobila. Škoda Fabia prve generacije je prvi mali Škodin automobil koji je razvijen pod okriljem VAG grupacije (1991. godine Volkswagen je kupio trećinu akcija kompanije Škoda).

Odnos cijene i kvaliteta odnosno pouzdanost ovog polovnog automobila je i dan danas odlučujući faktor kod mnogih kupaca sa ograničenim budžetom.

Automobil deli platformu sa Seat Ibizom i VW Polom, a za razliku od njih najduži je u svojoj klasi ali dolazi samo u varijantama sa četvora ili petora vrata. Za ovu klasu automobila, mjesta ima sasvim dovoljno kako na vozačevom i suvozačevom tako i na zadnjoj klupi.

Škoda Fabia se može pronaći sa više različitih benzinskih i dizel motora. Kod  benzinaca najpopularniji su 1.2 i 1.4 benzinski agregati koje odlikuje jako mala potrošnja. Kada je riječ o dizel motorima svi dolaze iz kompanije Volkswagen. Najpopularniji je 1.9 TDI sa 100ks i potrošnjom od 4.2 litra na 100km, a ukoliko želite dodatnu snagu, a potrošnja vam nije bitna, postoji i opcija sa pojačanim 1.9 motorom od 130ks (RS).

Iako je veoma pouzdan, pri kupovini vam preporučujemo da automobil provjerite kod majstora, kako zbog godina starosti tako i zbog određenih problema koje mogu imati benzinski i dizel motori ovog modela.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u izboru starijeg polovnjaka. Želimo vam srećnu kupovinu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH

Savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar obratio se danas uime predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u Mostaru...

Još vijesti za vas