Subota, 20 srpnja, 2024

Šta se jede u bolnicama: Za neke riba na tacni, za druge samo mahune

Autor:N1

Preporučeno

Dvije kriške hljeba.Kao i kriška do dvije salame. Jedno jaje ili jedna viršla. Malo sira. Eventualno marmelade. Katkad – poneka voćka.

Šta se jede u bolnicama? Da li je bolnički tanjir bogat ili siroomašan? Različita su iskustva pacijeneta godinama u BiH. Iskustva trudnica u RS takođe podijeljena. Dok pojedine dobijaju ribu na tacni, za druge samo mahune. No, pitanje je, šta bi zapravo trebalo biti na bolničkom meniju?

Dvije kriške hljeba.Kao i kriška do dvije salame. Jedno jaje ili jedna viršla. Malo sira. Eventualno marmelade. Katkad – poneka voćka. Nerijetko tako izgleda doručak u bolnicama u RS. Za ručak mahune – ili bar tako izgledaju. Za sve pacijente, pa i trudnice. Tik, nakon poroda. Za Maju, to je bilo nedovoljno.

“Hrana je bila skromna i daleko od onoga što gledamo u svjetskim porodilištima. Ako se dobro sjećam bila su tri obroka. Prvi ujutro tipa jaje, zdenka jogurt, dvije kriške hljeba ili maslac i marmelada, med, čaj. Večera je bila oko 5, 6 naveče, a prvi obrok oko 7, 8 pa je to meni veliki razmak. Primjetila sam da se ženama donose dodatni obroci od kuće”, kazala nam je Maja.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

Kao što je bilo u slučaju boravka trudnice Marte Jekić na UKC RS. Veliki razmak između obroka, najviše zamjera. Gladna nije bila, zahvaljujući mužu.

“I to jeste bio malo problem, što vi faktički imate razmakod nekih 12 sati između večere i doručka, ali sa druge strane, ja sam lično to pokrila sa tim, što je meni muž svaki dan donosio nešto, tako da nisam bila gladna, ali eto da nije bilo te mogućnosti, vjerovatno bi bilo malo nezgodno jer apetit bude jači”, kaže Marta.

Upravo se čita:  Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

No, sa menijem na tanjiru, drugačija iskustva. Hranom i njihovim obimom, ipak zadovoljna.

“Mahom su to neke čorbe, variva, sjećam se da je jednom bila riba što mi je super dobrodošlo, baš mi se onako jela, nisam nijednom imala viršle, parizere”, dodaje.No, ne borave samo trudnice u bolnicama. Tu su i drugi pacijenti. Da je situacija sa menijem kod hronično oboljelih, loša, tvrdi i doktorica Maja iz prijedorske bolnice.

“Kod nas se to uglavnom svodi na ugljene hidrate, na povrće , ali kažem, to su male količine niskog sadržaja , ako i dobijaju miječne proizvode, onda su to proizvodi sa malim procentom mliječne masti, znači neadekvaatna za pacijente , što se tiče porodilja, tu je stanje malo bolje, one dobijaju i meso”, kazala je Maja Dragojević Stojić, ljekarka u prijedorskoj bolnici.

Upravo se čita:  Oprezno ako uskoro kupujete nekretninu: Evo kako građevinari u BiH varaju kupce na kvadratima

Da li je to meso, voće, koje nije samo jabuka ili banana…povrće?…šta se sve treba naći na jednom bolničkom meniju, posebno porodilje, najbolje zna nutricionista.“U prvom redu cjelovite žitarice, pseudožitarice , mahunarke, zatim kao dobar izvor proteina određeno manje masno ili nemasno meso, riba , jaja mliječni proizvodi, povrće , sezonsko, različito povrće, recimo kupusnjače , voće sezonsko , izbjegavatii margarin”, kaže Maja Tubić Banović, nutricionista.A da li sve nabrojano krčka u kuhinji UKC-a RS, N1 ostao je uskraćen za provjerom. Na upite, da li može za potrebe snimanja zaviriti u izgled kuhinje i pripremu hrane, već mjesec dana – bez odgovora.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas