Utorak, 23 srpnja, 2024

Šta uraditi i kako se zaštiti dok oko nas udaraju gromovi i svijetle munje?

Preporučeno

Kada je riječ o vremenskim nepogodama, proljeće i jesen su godišnja doba u kojima najviše ima kiše i grmljavine. Ovih dana kiša je učestala kao i grmljavina, pa nije loše znati neke zanimljive stvari kojima se možete zaštiti odudara groma, kao i zaštititi svoju imovinu…

grom

Suprotno vjerovanju, grom može udariti u jedno mjesto i po nekoliko puta. Štaviše, po statistikama grom ubije više ljudi za godinu dana nego tornado ili uragani. Od groma je, što se tiče vremenskih nepogoda, po ljudski život opasnija samo poplava.
Dok grmi najsigurnije je zatvoriti se u kuću ali to ne znači da ne treba učiniti još neke mjere opreza, jer ako grom udari u kuću u kojoj se nalazite elektricitet će vjerovatno prolaziti električnim instalacijama do zemlje. Zbog toga se savjetuje da ne telefonirate, sklonite se od tekuće vode (ne tuširati se, npr.) ili uređaja za pranje, električne pećnice.

Dok grmi potrebno je isključiti sve električne uređaje iz struje (kompjuter, satelitsku antenu, fen, bojler, punjače za mobilne telefone, televizore…) Električni napon kojeg izbacuje ova pojava može oštetiti elektroniku čak i ako vam stambeni prostor ne pogodi grom. Preporučuje se da elektroniku isključite prije nevremena, jer ako to činite kada počne mogli bi povući kabal u trenutku samog udara groma.

Šta ako se nađete na otvorenom?
Ako ste na moru, bolje je izaći i negdje se skloniti jer istureni objekt je nešto što privlači grom. Ako ste ispod najvišeg stabla, nije dobro. Radije pokisnite ili idite ispod najmanjeg stabla.
Ako osjetite da vam trnci prolaze tijelom ili vam se kosa nakostriješi, velika je vjerovatnoća da će vas upravo u tom trenutku pogoditi grom. Ako pak ne možete napustiti otvoreno područje, čučnite i spustite glavu, pokrijte rukama uši kako bi zaštitili bubnjiće. Ako se pak za vrijeme grmljavinskog nevremena zateknete u automobilu, u njemu i ostanite.
Naime, automobili u potpunosti štite od udara groma.
Automobil je kao tzv. Faradayev kavez, što znači da ste zaštićeni od elektriciteta. Grom nema nikakvog razloga udariti u objekt koji nije povezan sa zemljom jer ne može proći kroz zemlju. Njemu je cilj doći do zemlje da se isprazni.

Munja ili grom – šta je opasnije?
Mnogi uzdrhte od straha kada za vrijeme grmljavine čuju prasak groma. Njihov strah je, međutim, bezrazložan, jer u trenutku kad se čuje grom udar elektriciteta koji ga je prouzrokovao već je završen. Grom se čuje poslije bljeska munje samo zato što zvuk putuje mnogo sporije od svjetlosti.
Da li se groma treba bojati? Istina je da on može da prouzrokuje štetu, a ponekad i da ubije, ali to se rijetko događa. Grom je oblik elektriciteta i zato može da bude opasan. To je ogromna iskra elektriciteta koja se vidi kao bljesak svjetlosti, munja. Ta varnica može da ”kresne” između dva oblaka, da skoči sa oblaka na zemlju ili čak sa zemlje na oblak!
Za vrijeme oluje, u oblacima i na zemlji stvaraju se naelektrisanja (pozitivna i negativna). Kada razlika između njih postane suviše velika, nastane iskra koju mi vidimo kao munju. Za vrijeme i poslije električnog pražnjenja vazdušne struje se šire i skupljaju. One se jako sudaraju i proizvode buku, koju nazivamo ”grmljavinom”.

(Doznajemo.com)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas