Utorak, 23 travnja, 2024

Stiže saobraćajna superkamera: Snima 360 stepeni, nijedan prekršaj joj ne može promaći

Preporučeno

Prema opisu proizvođača, uređaj ne samo da može dokumentovati saobraćajne prekršaje, već i prikupljati opće saobraćajne podatke: na primjer, prepoznaje pješake, bicikliste, motocikliste i druga vozila, uključujući njihovu tačnu veličinu i smjer kretanja.

Prema opisu proizvođača, uređaj ne samo da može dokumentovati saobraćajne prekršaje, već i prikupljati opće saobraćajne podatke

Čak niti ne izgleda poput klasičnih kamera, zar ne? Mnogi ljubitelji automobila upoznati su s lidarskom tehnologijom prvenstveno iz teme autonomne vožnje. To je oblik trodimenzionalnog laserskog skeniranja, a upravo je s lidarom francuska kompanija Parifex sada razvila posebno moćan uređaj za mjerenje brzine. Prema izjavama iz Parifexa, Nano uređaj je prvi sistem za praćenje brzine i prometa koji je opremljen s 3D lidar senzorom.

Za razliku od uobičajenih mjerača brzine, Nano može mjeriti u krugu od 360 stepeni, te tako, između ostalog, pratiti i cijele raskrsnice. Uređaj se može koristiti stacionarno i mobilno, a može pratiti i nekoliko ‘meta’ u isto vrijeme. Ujedno, uređaj ne mjeri samo brzine, već i sigurnosni razmak između vozila, ali niti to nije sve.

Prema L’Indépendantu, Nano kamera za brzinu također može registrovati prekršaje poput prolaska kroz crveno svjetlo ili vozače koji ne poštuju saobraćajne znakove. Kako je sama firma objavila, lidarsku kameru za brzinu sada je odobrio i LNE, odnosno Laboratoire national de métrologie et d’essais – laboratorij odgovoran za provođenje mjerenja i ispitivanja proizvoda svih vrsta te njihovu certifikaciju za stavljanje na tržište u Francuskoj. Očekuje se da će nova kamera uskoro biti u fazi javnog testiranja u Francuskoj.

Sistem je neosjetljiv na različite spektre svjetlosti i može izdržati ekstremne vremenske uslove. Prema opisu proizvođača, uređaj ne samo da može dokumentovati saobraćajne prekršaje, već i prikupljati opće saobraćajne podatke: na primjer, prepoznaje pješake, bicikliste, motocikliste i druga vozila, uključujući njihovu tačnu veličinu i smjer kretanja.

Pokaže li se ovaj novi sistem kvalitetnim, policijske službe iz cijelog svijeta mogle bi stajati u redu na šalteru narudžbi u Parifexu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas