Srijeda, 24 srpnja, 2024

Svako dijete rođeno u ovoj godini ima pravo na 1.000 KM podrške od Vlade FBiH: Evo kako podnijeti prijavu

Preporučeno

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da aplikacija od danas otvorena za prijave te da sve majke novorođene djece u FBiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1.000 KM.

Sve majke koje su rodile ili će roditi u 2024. godini mogu podnijeti prijavu za podršku u vrijednosti 1.000 KM za novorođeno dijete u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas na konferenciji za medije koja je održana u sjedištu Vlade FBiH.

Riječ je o podršci iz oblasti natalitetnih politika, kroz aplikaciju e-Porodilja, koja je po prvi put osigurana sa federalnog niova.

Tim povodom medijima i javnosti obratili su se premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Almir Badnjević i šefica UNDP programa u BiH Narine Sahakyan.

Premijer Nermin Nikšić istakao je važnost ove aplikacije za porodice u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima. Istakao je da je ova jednokratna podrška samo početak te naglasio da će ova jednokratna podrška od 1.000 KM dijelom olakšati roditeljima prve dane roditeljstva i pomoći im da se bolje pripreme za nove izazove.

Upravo se čita:  Radnici na asfaltiranju suočeni s ekstremnim vrućinama: Pod čizmama i do 200 stepeni

– Suočeni sa izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada FBiH je, na prijedlog resornog ministarstva, odlučila da u svoj budžet uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti ka stvaranju boljih uslova za život i podrške porodicama s djecom. Iskreno se nadam da ce građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci porodicama i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost, izjavio je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da aplikacija od danas otvorena za prijave te da sve majke novorođene djece u FBiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1.000 KM.

– e-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da niko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala, pojasnio je ministar.

Upravo se čita:  Mladići iz BiH napravili bazen od sijena: "Sve nas je koštalo 550 KM"

Naglašeno je i da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku IDDEEA, koja je osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave.

– IDDEEA je, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, potpisala sporazum o razmjeni podataka sa Federalnim ministarstvom, te omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se procedure koje sprovodi ministarstvo automatizirale. Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH, kazao je direktor IDDEEA-e Almir Badnjević.

Narine Sahakyan, šefica UNDP programa u BiH podsjetila je da je digitalna transformacija u javnom sektoru jedan od ključnih prioriteta UNDP-a u BiH.

– Naša saradnja sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u ovoj oblasti započela je kroz njihovu inicijativu za podršku veoma složenom procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva u FBiH, u okviru Energetskog paketa EU. Ovo iskustvo je dovelo do veoma hrabre odluke Ministarstva da ode korak dalje i fokusira se na potpunu digitalizaciju svojih usluga. Rezultat je sistem e-Porodilja, potpuno digitalni proces prijave za novčanu podršku novorođenčadi u FBiH. Ova aktivnost, nadamo se, predstavlja tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim nivoima vlasti u BiH, istakla je Sahakyan.

Upravo se čita:  Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Aplikacija e-Porodilja, istakli su iz Vlade FBiH na konferenciji, rezultat je posvećenosti Vlade FBiH i resornog ministarstva natalitetnim politikama i jačanju porodice kao temelja društva.

– Prioritet nam je pružiti podršku porodicama kroz dugoročna, sistemska rješenja, zaključio je ministar Delić i pozvao majke novorođene djece da se prijave i ostvare jednokratnu podršku za svako novorođeno dijete u ovoj godini.

Prijavu na e- Porodilja aplikaciji možete izvršiti ovom linku.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas