Utorak, 16 srpnja, 2024

Svakodnevne navike koje uništavaju zube

Preporučeno

Ako ste pomislili da znate sve o higijeni usne duplje i da radite sve kako bi vaši zubi i desni ostali blistavi i zdravi, iznenadićete se kada otkrijete koliko svakodnevnih navika šteti vašim zubima. Evo pet navika koje bi trebalo odmah da promijenite.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Pregrubo četkanje zuba

Iako zvuči kao dobra stvar, pretvrde četkice i pregrubo četkanje može trajno da ošteti zaštitnu gleđ zuba, izazove preosetljivost i sklonost karijesima, ali i uzrokuje povlačenje desni.
Koristite mekšu četkicu i laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dva minuta barem dva puta dnevno.

2. Pogrešna pasta za zube

Baš kao i četkice i pasta za zube može biti preagresivna. Mnoge paste sadrže mikro granule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu i da oštete vaše zube. Isto je i s desnima, zato pronađite pastu koja odgovara vašem ukusu, a preporuka je ona za osjetljive zube.

3. Nekorišćenje konca za zube

Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu duplju, varate se. Do područja između zuba četkica nikako ne može doprijeti i zato vam je potreban konac. Čišćenje zuba koncem sprečava karijese, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca.

4. Gazirana pića

Gazirana pića sadrže kiseline koje s vremenom nagrizaju zube i uništavaju gleđ. Gazirana pića nisu dobra ni za vaše tijelo zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoljeti ispijte ih na slamku, pa nakon toga operite zube.

5. Hrana koja ostavlja fleke

Zubna gleđ je poput porcelana. Sve što ostavlja fleke na vašem tanjiru ili šoljici, ostaviće ih i na vašim zubima, ali trajnije.
Kafa, čaj, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. Upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube.

(Zadovoljna.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas