Četvrtak, 18 travnja, 2024

Tek što je poskupjelo gorivo u BiH, najavljuje se dodatni rast cijena

Preporučeno

U narednim danima očekuje se dodatni rast cijena, jer je na svjetskom tržištu cijena nafte prošle sedmice porasla pa se tako rast cijena može očekivati i na bh. tržištu.

Cijene goriva na benzinskim pumpama u cijeloj Bosni i Hercegovini rastu pa je u Federalno ministarstvo trgovine za tri dana stiglo 370 zahtjeva za povećanje cijena goriva i taj trend će biti nastavljen u narednom periodu, jer stalno stižu zatjevi benzinskih pumpi sa novim cijenama.

U Ministarstvu trgovine Vlade Federacije BiH saznali smo da stalno stižu cjenovnici na ovjeru, ali još uvijek ne radi aplikacija Federalnog ministarstva trgovine i još nije moguće pratiti sve cijene u realnom vremenu. Obećali su da će nova aplikacija ubrzo proraditi, a stara aplikacija stala je 16. januara 2024. godine.

Upravo se čita:  Hercegovac koji je sagradio šest hotela u Dubrovniku: Nisu mi dali da investiram u BiH

– Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine od 12.02.2024. do 15.02.2024. godine ovo Ministarstvo primilo oko 370 obavijesti o promjeni cijena i marži. Većina maloprodajnih cijena odnosi se na naftne derivate Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 i DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) a povećana je za 0,05 – 0,10 KM/litru goriva – kazali su nam u Ministarstvu trgovine.

Upravo se čita:  Nove cijene goriva zatražilo 200 pumpi u BiH

Provjerili smo na nekoliko različitih benzinskih pumpi u Sarajevu, cijene dizela se kreću oko 2,71 maraka i to je poskupljenje za 10 feninga, a nove cijene benzina se kreću oko 2,56 maraka po litru.

Cijene dizela na pumpama u entitetu Republika Srpska skoro su dostigle 2.70 maraka po litri, dok benzin iznosi od 2.49 do 2.52 maraka po litru.

Upravo se čita:  Nove cijene goriva zatražilo 200 pumpi u BiH

U narednim danima očekuje se dodatni rast cijena, jer je na svjetskom tržištu cijena nafte prošle sedmice porasla pa se tako rast cijena može očekivati i na bh. tržištu. Dakle, vozači mogu na očekivati da će uskoro plaćati gorivo skuplje za još 5 do 10 feninga.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas