Utorak, 23 srpnja, 2024

Tvrdnje naučnika: Bližimo se malom ledenom dobu

Preporučeno

Zaboravite na globalno otopljavanje – Zemlja bi uskoro mogla da se nađe u 250 godina dugom “malom ledenom dobu”, upozoravaju naučnici.

ledeno-dobaRuski eksperti za klimu veruju da se aktivnost Sunca privremeno usporava svakih 200 godina i ono tada emituje manje toplote. Ovaj period “hlađenja” mogao bi da dovede do toga da prosječne temperature na Zemlji padnu za nekoliko stepeni.

Poslednji put kada je došlo do ove sunčeve faze bio je između 1650. i 1850. godine, a naučnici su taj period nazvali “malo ledeno doba”. Sljedeći period zahlađenja mogao bi da počne između 2030. i 2040. godine.

Međutim, naučnici iz opservatorije Pulkovo u Sankt Peterburgu smatraju da “malo ledeno doba” neće biti ni izbliza oštro kao prošlo.

Istraživač Jurij Nagovicin kaže: “Očigledno je da sunčeva aktivnost opada. Imajući to u vidu, trebalo bi da uđemo u period zahlađenja koji traje između 200 i 250 godina. Ipak, neće biti tako oštar kao u 17. vijeku”.

Vladimir Kotljakov iz Ruske akademije nauka kaže: “Nema razloga da vjerujemo da će globalno otopljenje trajati do kraja ovog vijeka. Klima se mijenja po prirodnim ciklusima – toplijim i hladnijim, kao i sušnim i kišnim. Rani znaci zahlađenja su već tu i taj trend ćemo primijetiti već u narednim godinama. Ljudske aktivnosti i industrijska zagađenja imaju veliki uticaj na okruženje, ali su sile prirode daleko moćnije”.

(B92)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas