Petak, 12 travnja, 2024

U Europi se pojavila invazija zaboravljenih insekata: Njihov ubod je veoma bolan

Preporučeno

Ove male, ali vrlo opasne štetočine mogu zadati svoj vrlo bolan ugriz čak i kroz odjeću, a mogu napraviti i dosta štete ljudskom organizmu.

Kada ste zadnji put čuli da je nekoga ugrizao obad? Iako ih u seoskim krajevima itekako ima, kod nas, za sada nema prevelikih problema s ovom vrstom muhe. Međutim, drugdje u Europi, tačnije u Velikoj Britaniji, protiv njih se vodi velika bitka jer tamo je nastupila invazija.

Naime, ove male, ali vrlo opasne štetočine mogu zadati svoj vrlo bolan ugriz čak i kroz odjeću, a mogu napraviti i dosta štete ljudskom organizmu.

Osim boli od ugriza, uzrokuju i opasne infekcije i otekline pa ih se ne smije olako shvaćati i svakako ih se želite kloniti. Oni brzo lete i obožavaju krv, a ako vas ugrizu, možda ćete morati uzeti antibiotike kako biste se borili protiv moguće infekcije.

Britanska udruga za suzbijanje štetočina stavila je konjsku muhu na svoju najvišu razinu ‘Ugriza koje treba izbjegavati’ zajedno s onima od pauka crne udovice i komaraca.

“Doslovno su stvoreni da pojedu konja, njihov ugriz je i moćan i bolan. Konjska muha je krvožderni kukac i stoga vas želi ugristi. Mogu vas ustrajno loviti brzinom od oko 25 km/h i progrist će kroz odjeću. Ima mandibule koje mogu parati i parati meso.”

Krvožderi, usput, znači da se hrane krvlju pa ako vas ugrizu onda znate što žele od vas.

BPCA savjetuje uklanjanje stajaće vode u blizini domova i bazena te vrućih kada kako bi se odbranili od obada.

NHS kaže da ugrizi konjskih mušica mogu biti ‘vrlo bolni i ostaviti ugriženo područje kože crvenim i nateklim’. Važno je znati da simptomi uključuju osip, vrtoglavicu, slabost i hripanje, nedostatak zraka i otečene udove. Ako vas ugrize, savjetuje se da ugriz namažete antiseptikom i pokrijete ranu oblogom leda kako biste izbjegli infekciju i oteklinu. Ugrizi jako svrbe pa im može trebati dulje da zacijele ako se puno češu, prenosi Poslovni.hr.

Ljude koje su ugrizli ili uboli insekti iz NHS-a za savjetuju im da što prije izvade žalac ili bodlje iz rane ako su još uvijek unutra prije nego što očiste ranu i pokriju je oblogom leda.

Ako nemate antiseptik da ga namažete, poslužit će i sapunica.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...

Još vijesti za vas